Odgovor iz ministarstva

Državni tajnik Gospočić: Vlada nije zaboravila Pružne građevine, cilj izdvajanja su EU sredstva

23.05.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić izjavio je u ponedjeljak, nakon održanog prosvjeda radnika Pružnih građevina, da je odluka Vlade i Ministarstva o izdvajanju tvrtke iz HŽ Infrastrukture donesena kako bi tvrtka mogla aplicirati na EU projekte i europska sredstva

'Odluka je da se društvo Pružne građevine (PG) izdvoji iz društva HŽ Infrastrukture (HŽin) s jednim ciljem, da može sudjelovati u EU projektima kojih neće manjkati u u narednih 10 godina', izjavio je Gospočić ispred Ministarstva. Istaknuo je da će investicijski ciklus u narednih 10 godina financijski biti težak 3,5 milijarde eura (preko 25 milijardi kuna).

Gospočić je rekao kako 'Vlada nije zaboravila PG' te su već potpisani ugovori vrijedni 600 milijuna kuna za razdoblje od iduće tri godine pa iz Ministarstva očekuju da se ta sredstava iskoriste.

Prosvjedom u organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara više od 500-tinjak prosvjednika zatražilo je od Vlade očuvanje radnih mjesta za 1400 radnika Pružnih građevina, jedine domaće tvrtke koja se bavi gradnjom i obnovom željezničkih pruga. Prosvjednici su ispred Banskih dvora upozorili kako je ta tvrtka izostankom kapitalnog održavanja pruga dovedena u poziciju da mora tražiti pomoć jer im prijeti stečaj i gubitak radnih mjesta.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač upozorio je kako se tvrtku Pružne građevine od 1. srpnja želi razdvojiti na dva dijela te jedan dio pripojiti HŽ Infrastrukturi a drugi Centru za restrukturiranje i privatizaciju (CERP).Državni tajnik Gospočić rekao je da su sa Sindikatom imali intenzivne pregovore u kojima su im naglasili sve prednosti i razloge za izdvajanjem a odnose se na gospodarske i financijske efekte.

Novim modelom i odlukom Vlade želi se pružiti prilika našim tvrtkama i djelatnicima da sudjeluju u procesu obnove željezničke infrastrukture, istaknuo je Gospočić.Upitan o dugu Pružnih građevina te mogućnosti odlaska u stečaj ako se dug ne riješi do izdvajanja, Gospočić je potvrdio kako postoje određene obveze prema dobavljačima za koje je napravljen model plaćanja.

'Obveze su jasno iskomunicirane na razini društva HŽIn, napravljen je model prvog plaćanja za male, srednje i velike dobavljače. Moje je očekivanje da se u narednih nekoliko dana preko 95 posto dobavljača zatvori u razdoblju od mjesec dana do izdvajanja društva', kazao je Gospočić.

Kazao je kako postoji tehnički dogovor između HŽIn-a i PG-a o načinima plaćanja, odnosno zatvaranju prethodno ugovorenih obaveza koje su već u izvršenju.