urušavanje brana

Državni odvjetnik optužio 16 libijskih dužnosnika, za osam odredio pritvor zbog poplava

25.09.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Glavni libijski državni odvjetnik optužio je 16 libijskih dužnosnika, a za njih osam odredio je istražni pritvor u sklopu istrage o urušavanju dviju brana, što je u gradu Derni 10. srpnja rezultiralo razornim poplavama i brojnim poginulima, objavio je u ponedjeljak njegov ured

Osumnjičeno je 16 osoba, koje su trenutačno ili su ranije bile na odgovornim funkcijama u odjelu za hidraulične resurse ili u odjelu za upravljanje branama u Libiji. Među ostalim su osumnjičeni za "loše upravljanje" i "nemar", stoji u objavi tužiteljstva.

Među njima je i gradonačelnik Derne Abdulmonem al-Gaiti, koji je nakon tragedije smijenjen s dotadašnje funkcije zajedno s ostalim članovima općinskog vijeća, koji su također završili u istražnome pritvoru.

Oluja Daniel obrušila se u noći na 11. rujna na istočni dio Libije, posebice na gradić Dernu sa 100.000 stanovnika. Ondje su pukle dvije brane, što je prouzročilo poplavu po snazi sličnu cunamiju, koji je nosio sve što mu se našlo na putu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poplave su za sobom ostavile 4014 mrtvih, a više od 8500 ih se i dalje vodi kao nestale osobe.

U ponedjeljak, 18. rujna stotine stanovnika Derne prosvjedovale su tražeći odgovornost vlasti jer vjeruju da su upravo one odgovorne za katastrofu i ljudske žrtve.

Libijski državni odvjetnik Al-Seddik al-Sour 15. rujna je izvijestio da je otvorio istragu o okolnostima tragedije. Tada je kazao da je odjel za upravljanje branama u Libiji prijavio pukotine na dvjema strukturama još 1998. godine, no od tada nije učinjeno ništa da se one poprave.

Istraga se posebno usredotočila na ugovor sklopljen između libijskog odjela za vode i turske tvrtke za održavanje dviju brana, kao i na isplatu 2014. spomenutoj turskoj tvrtki "nesrazmjerne svote novca premda je prekršila obveze navedene u ugovora”, stoji u objavi tužiteljstva.

U studiji iz studenoga 2022. libijski inženjer i akademik Abdel-Wanis Ashour upozorio je vlasti na potencijalnu "katastrofu" koja prijeti Derni, ako vlasti ne budu održavale brane.

No njegovo upozorenje je zanemareno, premda Libija, kao država s najvećim naftnim rezervama u Africi, ne oskudijeva resursima.