SPORNE UDRUGE

Država financira ustašku ikonografiju i 'Za dom spremni'

07.04.2014 u 16:33

Bionic
Reading

Među 1.205 braniteljskih udruga koliko ih trenutačno broji Registar udruga Republike Hrvatske, na desetke njih u svom djelovanju rabi ustašku ikonografiju čije je isticanje u javnosti zakonom zabranjeno, bilo da je riječ o službenim žigovima, znakovima, pozdravima ili pak dizajnu web-stranica. One ne samo da ne snose sankcije, već je dio njih i u 2013. obilato financiran novcem iz državnog proračuna, piše H-alter, koji donosi top listu braniteljskih udruga koje u svojim znakovima obilato koriste šahovnicu s prvim bijelim poljem

H-alter je za 'roštanje' po Registru udruga i ikonografiji braniteljskih udruga inspirirala nedavna vijest o samoubojstvu predsjednice udruge Nezavisni dragovoljaci hrvatski Slavice Hruškar, objavljena pod naslovom 'Ubila se predsjednica NDH'.

Upravo je ta udruga jedna s H-alterove top liste. Kako piše taj portal, najaktivniji je zagrebački ogranak te udruge, no ogranci postoje cijeloj Hrvatskoj s identičnim znakom. Kako stoji u Statutu, riječ je o 'znaku u obliku štita u kojem se na crnoj podlozi nalazi koso položeno srce, ispunjeno crveno bijelim poljima - dijelovi povijesnog Hrvatskog grba'. Taj povijesni grb, dakako, započinje bijelim poljem. Za rad u 2013. godini, NDH je od Ministarstva branitelja dobila 173 tisuće kuna.

Čak 977.309,60 kuna financijskih potpora Ministarstva branitelja u 2013. dobila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Kako piše H-alter, ta udruga za službenu himnu odlučila je odabrati ariju iz opere 'Nikola Šubić Zrinski' Ivana Zajca 'U boj, u boj!', koja je vrhunac popularnosti ovih dana doživjela u nogometnim krugovima. Za razliku od subliminalne poruke 'Za dom', koja se čuje tijekom izvođenja operete, UHDDR je bila daleko eksplicitnija prilikom kreiranja vlastitog znaka. 'Udruga ima znak koji čini dio grba Republike Hrvatske u obliku štita s crvenim srcem u sredini početnog bijelog polja i zlatnim tropletom oko grba', stoji u Statutu Udruge, čiji je predsjednik optuženik za ratne zločine Tomislav Merčep.

Na H-alterovoj listi našla se i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, koja kao službeni znak ima stilizirano crveno srce u sredini početnog bijelog polja šahovnice. Za kulturne djelatnosti, međunarodnu afirmaciju istine o Domovinskom ratu te edukativne radionice, centrala UHBDDR-a i njezine gradske podružnice i klubovi su u 2013. od Ministarstva branitelja dobili 573.246,83 kuna. Dodatna sredstva su Udruga i njezini ogranci osigurali i iz gradskih proračuna, primjerice, proračuna Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije.

Ministarstvo pravosuđa 2013. udijelilo im je 150 tisuća kuna, a zagrebačka podružnica dobila je još 100 tisuća kuna. Radi se Zajednici udruga dragovoljaca HOS-a, kojoj se službeni znak sastoji od grba s prvim bijelim poljem i gesla 'Za dom spremni'.

Na listi se našla i Udruga ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran, koja je novac je u 2013. dobila iz proračuna Grada Osijeka, Grada Biograda na Moru, Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije. Tu je i 'sitnih' 50 tisuća kuna Ministarstva branitelja za izdavanje časopisa Hrvatski domobran. Grb sa šahovnicom na kojoj je prvo polje bijele boje i s natpisom 'Za Hrvatsku uvijek', službeni je znak Udruge ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran. Na znaku su i tri godine - 1868., 1941. i 1991. 'Godina 1868., godina ustrojavanja i ustroja Hrvatskog domobranstva, nalazi se u grbu naše Udruge Hrvatski domobran, kao i godine 1941. i 1991., kada je obnovljena hrvatska državnost, a obnovljeno Hrvatsko domobranstvo postaje regularna vojska Nezavisne Države Hrvatske, odnosno Republike Hrvatske', stoji na stranicama Domobrana.

U službenim znakovima ili na web-stranicama grbove s prvim bijelim poljem imaju, piše H-alter, i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula, koja je u 2013. od ministarstva dobila 50 tisuća kuna te Udruga Tigar 90/91 Rakitje, koja je od Grada Zagreba dobila 30 tisuća kuna.

Prošle godine, sa 15 tisuća kuna financirano je i Športsko društvo veterana Domovinskog rata čiji je znak štit sa šahovnicom prvog bijelog polja u čijoj se pozadini krije drevni mač.

'Dok je Hrvata, i Mujo će imati brata', teorije o Hrvatima kao biblijskom narodu, podastiranje 'činjenica' kako Nikola Tesla nije bio Srbin te isticanje ideje o izgradnji Velike Hrvatske, samo su neke djelatnosti kojima se bavi Zdrug udruga hrvatskih političkih uznika Republike Hrvatske. Iako podružnice imaju i u Hrvatskoj i inozemstvu, najaktivnija je zadarska podružnica Ivo Mašina s predsjednikom Ivom Matanovićem. 'Zbog naše ustaške ikonografije žele nas proglasiti fašistima, ali šahovnice i Pavelićeve slike su hrvatska, a ne fašistička ikonografija. Branitelji Domovinskog rata pod tom su ikonografijom ratovali', izjavio je 2008. Matanović. Sva spomenuta društva danas dijele zajedničku web-stranicu na kojoj se može pronaći broj 'brzoglasa' svakog od predsjednika 'glavnih stanova'. I za kraj pozdrav - 'Bog i Hrvati - Za dom i domovinu spremni!' Zadarski glavni stan Ivo Mašina već nekoliko godina prima novac iz gradskog proračuna. U 2013., bilo je riječ o iznosu od 9.500 kuna, piše H-alter.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.