HIT star 40 godina

Doznali smo koliko je Stublić naplatio SDP-u za korištenje pjesme Rijeke pravde

09.04.2024 u 14:51

Bionic
Reading

Koalicija Rijeke pravde, koju predvodi SDP, objavila je izvještaj o financiranju promidžbe iz kojeg je vidljivo da je u 25 dana potrošila gotovo 1,1 milijun eura, što je nešto više od polovice iznosa koji se može potrošiti na promidžbu u deset izbornih jedinica

Iako u jučerašnjem razgovoru za tportal Jura Stublić nije želio otkriti koliko je inkasirao od autorskih prava za korištenje pjesme 'Rijeke pravde' u kampanji, pravdajući to klauzulom u ugovoru, iz izvještaja je vidljivo da se radi o ukupno 23.275 eura za period od 1. do 15. travnja.

Naime izvještaji su podneseni za deset izbornih jedinica i u svakoj je navedeno da je Stubliću za hit napisan 1984. godine isplaćeno po 2327,50 eura, što nam je potvrđeno i u SDP-u.

Pjesma 'Rijeke pravde', kao i ostatak materijala s albuma 'Signali u noći', nastala je u četrdesetak ljetnih dana na otoku Olibu, gdje je grupa Film radila na njemu, a objavljen je u proljeće 1985. godine.

'Rijeke pravde' otvaraju spomenuti album, ujedno zadnji koji je potpisan samo imenom benda. Nakon toga Film se razišao, a Stublić je krenuo dalje kao Jura Stublić i Film.

Podsjetimo, osim koalicije prevođene SDP-om, Stublićevu pjesmu 'Dobre vibracije', s albuma 'Zemlja sreće' iz 1989. godine, prije koji dan na skupu u Maksimiru puštao je HDZ.

Stublić nam je potvrdio da ga za dozvolu nisu pitali, ali i dodao da 'svaka stranka može povremeno odsvirati neku njegovu pjesmu jer njegove pjesme mogu pozitivno utjecati na političare i njihove sljedbenike da bolje rade u korist Hrvatske i njenih građana'.

'No za svako korištenje ozbiljnijeg opsega potrebno je zatražiti dozvolu autora', rekao je jučer Stublić. Iz HDZ-a su naveli da oni sve pjesme koje se emitiraju s play liste nakon događaja uredno prijavljuju ZAMP-u, za što plaćaju naknadu.