DOŽIVOTNI ZATVOR

Zločin koji je šokirao Njemačku: Pijani medicinski brat trovao pacijente

15.05.2023 u 10:27

Bionic
Reading

27-godišnji Mario G., medicinski brat u klinici Rechts der Isar u Münchenu, osuđen je na bavarskom zemaljskom sudu na doživotni zatvor za ubojstvo dvije i pokušaj ubojstva tri osobe. Kako je sam priznao sudu, u jeku epidemije koronavirusa, u ljeto 2020. godine, tijekom noćnih dežurstava davao im je velike doze lijekova od kojih je dvoje pacijenata na kraju preminulo

Pritom je medicinski brat, opet prema vlastitom priznanju, bio toliko pijan da bi radije spavao nego se brinuo o pacijentima koji su se nalazili na postoperativnom oporavku. Među njima je bio i minhenski pisac Hans Magnus Enzensberger, koji je preminuo dvije godine kasnije - njemu je Mario G. ubrizgao prvo lijekove za smirenje, potom i za stimulaciju, i to u enormnim dozama.

Upravo slučaj poznatog pisca skrenuo je pozornost dežurnih liječnika. Jedan od njih primijetio je uzorak te usporedio nekoliko hitnih slučajeva koji su posljednjih tjedana vraćeni s postoperativnog oporavka na odjel intenzivne njege. Ustvrdio je da je u svakom slučaju dežuran bio medicinski brat Mario G. te bi pacijentima katkad davao heparin, lijek za razrjeđivanje krvi, a ponekad čak i adrenalin. Odao ga je upravo nestanak adrenalina s odjela postoperativnog oporavka.

  • +2
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Mario G. je otvoreno priznao svoje postupke, ispričavši se prvog i posljednjeg dana suđenja, no u završnom obraćanju sudu izjavio je i da ga nije bilo briga hoće li nekoga ubiti ili ozlijediti. 'Zvuči grubo, ali tako je bilo', rekao je posrnuli medicinski brat, izvještava Süddeutsche Zeitung.

Za dva ubojstva i tri pokušaja ubojstva sudsko vijeće Zemaljskog suda u Münchenu pod predsjedanjem suca Norberta Riedmanna u ponedjeljak ga je nakon jednomjesečnog suđenja osudilo na doživotni zatvor i izreklo posebnu težinu krivnje. To znači da ne može izaći na slobodu nakon 15 godina. No Mario G. do odlaska na odsluženje kazne ne mora biti u preventivnom pritvoru, na čemu su inzistirali njegovi odvjetnici.