ŽRTVE NASILJA NA INTERNETU

'Doktore, pomozite, imam dobro dijete i zato je nepoželjna u društvu'

07.05.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu osobnih podataka u okviru obilježavanja desete obljetnice svog djelovanja u Hrvatskom saboru danas organizira konferenciju za medije s koje će uputiti poziv svim građanima da mogu i moraju, svatko u svom okruženju, djelovati protiv netrpeljivosti i povrede privatnosti na internetu

Tijekom konferencije osobit naglasak bit će stavljen na nešto što je postalo prava pošast suvremenog društva, a to je govor mržnje grupe na internetu.

Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su jesenas istraživanje o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook, na uzorku od 1.489 djece u Hrvatskoj, u dobi od 11 do 18 godina, u školama u ruralnim i u urbanim sredinama. Potvrđeno je, kažu, ono što su i očekivali: gotovo je potpuna pokrivenost dječje populacije mrežom Facebook. Naime čak 93 posto djece ima otvoren profil na Facebooku, a njih 18 posto i više njih.

Znakovita je izjava jedne đakovačke tinejdžerice, koja za Glas Slavonije otkriva da nema drugog načina komuniciranja s vršnjacima doli preko društvenih mreža. 'Više se ništa ne radi zbog sebe, nego zbog toga da bi to netko drugi vidio, lajkao i komentirao. Život nam se sveo na broj lajkova ispod statusa i fotografija', kaže ona.

No veći problem od toga tko će skupiti veći broj lajkova sve su prisutnije grupe izrugivanja, omalovažavanja, vrijeđanja.

'Doktore, pomozite, imam dobro dijete!' - vapaj je majke čija kćerka pohađa prvi razred srednje škole. 'Ona se ne uklapa, ne pristaje na alkohol, cigarete i samim tim je nepoželjna u društvu. Došlo je do toga da sam išla psihijatru tražiti savjet što da učinim, čak sam dogovorila i termin za nju, no na kraju ipak nismo otišli. Kamo je otišao ovaj svijet kad zdravu djecu vodimo psihijatrima?', pita se očajna majka, čija se kćerka također više puta našla na udaru internetskog nasilja. 'Dovoljno je da je izbace iz grupe u kojoj cijeli razred komunicira. Iako bez riječi, to je najteži oblik nasilja', kaže majka.

Na današnjoj konferenciji u Saboru govorit će se o ozbiljnim i dalekosežnim posljedicama ovog problema, a svjedočit će dvije odrasle osobe koje su i same proživjele negativna iskustva s internetskim nasilnicima. Također, čut će se anonimna svjedočanstva djevojčice i  dječaka koji su u svojim najosjetljivijim godinama postali meta govora mržnje svojih školskih vršnjaka. Pored predstavnika Agencije, na ovu problematiku će se osvrnuti zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, voditeljica projekata za istraživanje i razvoj e-učenja (CARNet) Renata Ivanković i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. Tijekom konferencije dat će se kratak osvrt na proteklih 10 godina djelovanja Agencije i najaviti daljnje akcije koje planira poduzeti kako bi se pravna kultura svih građana podignula na višu razinu. Kao jedan od prvih poteza, Agencija će predstaviti edukativni plakat na kojemu se riječju i slikom prikazuje 10 koraka/savjeta koje bi svi korisnici interneta trebali imati na umu.