STRAŠNI DETALJI IZ BJELOVARSKE BOLNICE

'Doktor Smrt' osumnjičen za ubojstvo deset pacijenata

25.06.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Ne zovu ga bez razloga Dr. Smrt. U devet godina rada bjelovarskom kirurgu Davorinu Dikliću umro je 21 pacijent kojeg je operirao, a u šest slučajeva njegovim pacijentima zdravlje se teško pogoršalo. Kriminalisti su pune tri godine istraživali tih 27 slučajeva, a na kraju je Diklić uhićen pod osnovanom sumnjom zbog smrti deset pacijenata i teškog pogoršanja zdravlja njih još troje

Davorin Diklić je abdomenalni kirurg kojeg kolege nisu voljele i zbog čestih pogrešaka su ga prijavljivali nadležnima. Prijetili su kolektivnim otkazom ako ga se ne makne, a on je unaprijeđivan. Dvije godine obavljao je dužnost v.d. ravnatleja Opće bolnice u Bjelovaru, a prije toga bio je šef kirurgije. Medicinske sestre ga nazivaju bahatim i bezobraznim liječnikom koji je često bez imalo grižnje savjesti činio pogreške i propuste.

A razmjeri njegovih pogrešaka su zastrašujući. Jednom pacijentu nije pričvrstio kraj tankog crijeva na abdomen, a izlazak stolice htio je zaustaviti tamponom što je uzrokovalo infekciju. U drugom slučaju otpustio je pacijenticu na kućnu njegu iako su joj zbog širenja crijeva izostala stolica i vjetorvi, a kod trećeg je pacijenta propustio riješiti problem rane na trbuhu kroz koju mu je na nekoliko mjesta izlazila stolica.
Na jezive slučajeve Davorina Diklića još su 2008. godine u svom pismu tadašnjeg ministra zdravlja Darka Milinovića upozorili i kirurzi iz Opće bolnice Bjelovar, njih osam. Nisu više željeli prihvaćati odgovornost za njegove operacije i optužili su ga da nema moralni, stručni i kolegijalni autoritet.

Iako je u prosincu 2008. Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore provela izvanredni nadzor i ustanovila niz problema dali su tek preporuku da se djelatnost kirurgije u bjelovarskoj bolnici reorganizira, piše Jutarnji list


Tek kada je supruga preminulog pacijenta Ilije Crnova u rujnu 2010. godine podnijela kaznenu prijavu protiv Diklića krenula je trogodišnja istraga koja se bavila, kako doznajemo, sa čak 27 njegovih slučajeva, od čega ih je 21 završio sa smrtnom posljedicom. Crnov je bio Diklićev pacijent u listopadu 2008. Riječ je o 43- godišnjem ocu četvero djece kojeg je, kako bi spasio stvar Diklić u 21 dan liječenja operirao tri puta. Crnov je imao čir na želucu koji je Diklić neprofesionalno operirao, pa je Crnov bio u iznimno lošem postoperativnom stanju.

Bjelovarski kirurg ga je tada propustio na vrijeme ponovno operirati, pa ga je ponovno otvorio tek nakon sedam dana. Crnovu se stanje pogoršalo još više. Nakon trećeg operativnog zahvata, pacijentu se razvila sepsa, a preminuo je 28. listopada uslijed zatajenja više vitalnih organa.

Više pročitajte ovdje