RATNI ZAPOVJEDNIK ARMIJE BIH

'Dodikov referendum vodi do novog rata!'

20.09.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Ratni zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine Sefer Halilović ocijenio je kako je sasvim moguć novi oružani sukob u BiH ako vlasti Republike Srpske ustraju u nakani provedbe referenduma, najavljenog za 25. rujna, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH

U razgovoru, koji je u ponedjeljak navečer emitirala komercijalna sarajevska televizija TV 1, Halilović je izjavio kako bi se provedbom referenduma predsjednik RS-a Milorad Dodik 'opasno približio crvenoj crti' koja znači kraj Daytonskog sporazuma. Referendum bi, smatra Halilović, označio demontiranje sporazuma kojim je 1995. okončan troipolgodišnji rat u BiH, a time bi ujedno nastupilo pravno stanje kakvo je bilo na snazi prije toga.

'Mi se tada vraćamo na Republiku BiH', kazao je Halilović, koji je 1992. i 1993. obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH, a sada je lider Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).Razlika u odnosu na tadašnje i sadašnje vrijeme je, kako je istaknuo, to što više nema JNA, a Srbija nije u prilici pomagati bosanske Srbe kako je to činila u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića nema višedogovora 'Tuđman - Milošević o podjeli Bosne', a i Crna Gora se izdvojila.

'Republika Srpska se po svim parametrima može održati deset do petnaest dana u nekom sukobu', ocijenio je umirovljeni general Armije BiH. Dodiku je uputio apel da se razgovara ako treba i stotinu godina umjesto da se ratuje, no istodobno je poručio kako bi predsjedniku RS moralo biti jasno da pokušaj cijepanja BiH 'neće proći s mirom'. Bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH odgovorio je potvrdno na pitanje postoji li dovoljno ljudi u BiH na svim stranama koji su spremni ponovno ratovati. Cijelu priču o referendumu Halilović je opisao kao izvrsnu predizbornu temu kojom je Dodik praktično matirao oporbu u entitetu uoči općinskih izbora u BiH, zakazanih za 2. listopada.