ALERGIČAN NA KRITIKE

Dodik ne trpi nikakvu oporbu u svom entitetu

26.01.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Predsjednik Demokratske partije (DP) Republike Srpske i nekadašnji predsjednik Republike RS Dragan Čavić optužio je aktualnog predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da vlada na diktatorski način te da priprema njegovo uhićenje samo zbog oporbenog političkog djelovanja

'Skupina policijskih inspektora dobila je zadaću da mi po svaku cijenu namontira proces ne bi li sve rezultiralo optužnicom i mojim uhićenjem kao bivšeg predsjednika RS-a', izjavio je Dragan Čavić, kako ga u srijedu citira sarajevski Dnevni avaz.

Dodikovom odlukom Čavić je početkom siječnja razriješen dužnosti člana Senata RS-a, tijela koje savjetuje aktualnog predsjednika entiteta i u koje se po automatizmu imenuju bivši predsjednici i dužnosnici na državnoj razini. Čavić je obavijest o tome dobio poštom, a obrazloženje za smjenu nije dano niti za to postoji uporište u zakonu o Senatu RS-a.

Čavić drži da je Dodikov postupak isključivo politički motiviran te da mu se Dodik sveti zbog otvorenog kritiziranja stanja u RS-u i vlasti kojom, kako tvrdi, autokratski upravlja sadašnji predsjednik RS-a. On pojašnjava da je na dosadašnjim sjednicama Senata bez dvojbe kritizirao vlast.

'Dodik ne trpi kritike i svi koji ga kritiziraju moraju biti pod udarom sustava', izjavio je Čavić dodajući da ima informacije da se Dodik priprema i na obračun s Mladenom Ivanićem, predsjednikom oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) i također oštrim kritičarom sadašnje vlasti u RS-u.

Dodikove, kako tvrdi, autokratske manire Čavić ilustrira činjenicom da se sadašnji predsjednik RS-a uopće nije iselio iz ureda predsjednika vlade iako je nova vlada imenovana, a na njenom čelu je Aleksandar Džombić. Dodaje također da je Dodik od nove vlade tražio da odmah iz proračuna izdvoji 200 tisuća eura da bi se za njegove potrebe kupio novi Mercedes.

Čavić ističe da unutar RS-a vlada strah te da Dodik u cijelosti kontrolira i medijski prostor u RS-u, jer se nitko ne usuđuje kritički govoriti o njegovoj vladavini. Dragan Čavić bio je visoki dužnosnik i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), a od 2000. do 2004. godine obnašao je dužnost predsjednika RS-a.

Pred kraj mandata je za predsjednika entitetske vlade imenovao upravo Milorada Dodika, koji je prije toga gotovo deset godina bio u oporbi. Čavić je prvi visoki dužnosnik RS-a koji je dao javnu izjavu u kojoj je osudio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i priznao odgovornost što je za to snose ratne vlasti bosanskih Srba.

Dragovoljno je napustio SDS, a 2010. godine osnovao je Demokratsku partiju pa je kao njen kandidat na općim izborima u listopadu dobio mandat zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

Odmah po Čavićevu razrješenju početkom siječnja krenule su i otvorene kritike na račun sadašnjeg predsjednika RS-a Dodika, no ni on ni bilo tko od njegovih suradnika na to dosad nije reagirao.