ŠANGUT PREDLAŽE

'Dodijelite odlikovanje Franjo Tuđman za domoljublje!'

14.11.2014 u 09:55

Bionic
Reading

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Forum hrvatske sloge i Udruga pravnika Vukovar 1991. zatražila je od predsjednika Sabora i saborskih zastupnika da razmisle o uvrštavanju novog odlikovanja za državotvornost, promicanje nacionalnih interesa i domoljublje koje će nositi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

U pismu poslanom Saboru Zoran Šangut u ime dviju udruga piše da se Hrvatska kroz Zakon o odlikovanjima i priznanjima već odužila najvećim hrvatskim velikanima, kralju Tomislavu, knezu Domagoju, banu Jelačiću, dr. Anti Starčeviću, Stjepanu Radiću.

'S obzirom na to da su prošle dvije godine od proglašenja nevinima generala Mladena Markača i generala Ante Gotovine, da su odbačene sve optužbe protiv državnog i vojnog vodstva na čelu s Franjom Tuđmanom za ratni zločin i udruženi zločinački pothvat i s obzirom na to da ove godine obilježavamo petnaestu godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, smatramo kako su se stekle sve okolnosti da se u Zakon uz ostale hrvatske velikane uvrsti i ime prvog hrvatskog predsjednika, i to za ona djela koja je on u svom političkom životu i stvaralaštvu s hrvatskim narodom najviše isticao: državotvornost, promicanje nacionalnih interesa i domoljublje', kažu Forum hrvatske sloge i Udruga pravnika Vukovar 1991.

Inicijativu su odlučili pokrenuti uoči Dana sjećanja jer je, kažu, upravo Vukovar simbol politike koju je provodio Tuđman.

'To je domoljublje, nacionalna pomirba i nacionalno jedinstvo. Vjerujemo kako će se ta politika nacionalnog pomirenja i jedinstva hrvatskog čovjeka vidjeti i na dvadesettrećoj obljetnici žrtve Vukovara u koloni sjećanja jer je to dan kada hrvatski narod treba biti jedinstven u svojim mislima na sve one poginule i nestale hrvatske branitelje koji su položili svoju žrtvu za domovinu Hrvatsku. Sljedeće godine su dvadesete godišnjice vojno-redarstvene akcije Bljesak i velike vojne operacije Oluja te dvadesetpeta godišnjica od prvih slobodnih demokratskih izbora te vjerujemo kako će se tada dodijeliti najzaslužnijima u našem društvu i prva odlikovanja za državotvornost, promicanje nacionalnih interesa i domoljublje dr. Franjo Tuđman', kažu u udrugama.