PRIJETEĆE KATASTROFE

Dobrović: U Zagrebu ima nekoliko dvorišta s tisućama tona otpada

10.10.2023 u 22:15

Bionic
Reading

U organizaciji osječkog ogranka Domovinskog pokreta (DP) u utorak je u Osijeku održan okrugli stol na temu „Učinkovitim sustavom protiv ekološke katastrofe“ na kojem je ocijenjeno da u gospodarenju otpadnom plastikom u Hrvatskoj postoji nered koji se treba rasvijetliti

Bivši ministar zaštite okoliša te vijećnik Skupštine grada Zagreba Slaven Dobrović osvrnuo se na požar u Tvornici za preradu plastike Drava International u Osijeku, rekavši da odgovornosti ima i kod vlasnika i kod kontrolora, odnosno regulatora.

Ovo nije prvi slučaj, u Zagrebu su bila dva velika požara i to s otpadnom plastikom i vrlo lošim odazivom javnih službi koje se bave zdravljem, dodao je.

Dobrović kaže kako stručnjaci za protupožarne mjere moraju odgovoriti što je s odlaganjem plastike na otvorenom i je li ovdje poštivana procedura. Ako jest, onda nam regulativa ne valja. Plastika je kruta nafta koja u uvjetima požara ne može izgoriti. Generira paletu spojeva i tek možemo otkrivati što je sve nastalo i koje su posljedice, poručio je.

Dobrović smatra da treba mijenjati zakone, pravilnike i ukazivati vlasnicima tvrtki jer je balirane plastike u Hrvatskoj jako puno, što znači da je i puno ugroza. Samo u Zagrebu ima nekoliko dvorišta u kojima je nataloženo više od nekoliko tisuća tona otpada, kazao je, ustvrdivši da problem postoji, a sadašnje hrvatsko društvo nema odgovor kako riješiti taj problem.

  • +2
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta rekao je da će Osijek možda i desetljećima trpjeti štetu zbog požara. Podsjetio je da je županijski Stožer Civilne zaštite tražio da se proglasi ekološka katastrofa, dodavši da je u četvrtak sjednica Vlade i želi vidjeti hoće li to biti i učinjeno. To će biti pitanje odnosa središnje vlasti prema Slavoniji, ustvrdio je Radić.

Dodaje kako je odgovornost za požar u tvrtki Drava International na vlasniku Zvonku Bedeu, te ga poziva da objavi dokaze za njegove tvrdnje da je požar podmetnut. "Znamo da je bio vezan za neke strukture vlasti od davnih dana, stoga treba sve ispitati i vidjeti što je tu u stvari", izjavio je Radić.

Zlatko Ahić (DP) vijećnik Županijske skupštine Osječko - baranjske županije rekao je da i privremeno odlagalište otpada grada Osijeka Lončanica velika predstavlja ekološku bombu udaljenu samo kilometar i pol od stambenog naselja.