PRENOĆIŠTE ZA BESKUĆNIKE

Do spasa od 'minusa' i preko društvenih mreža

01.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Poučeni tragičnim iskustvima država istočne Europe, ali i Hrvatskoj bliskog susjedstva, u kojima je val hladnoće odnio najmanje 60 života, stručne i odgovorne službe izdale su brojna upozorenja hrvatskim građanima uoči dolaska 'minusa' i u hrvatske krajeve. Uz upozorenja stižu i potvrde ljudske humanosti kroz pružanje pomoći onima kojima je u hladnim noćima najpotrebnija, a to su svakako beskućnici

Životna priča riječkog beskućnika Fadila Sinanovića, kojemu je ovih dana i hladnih noći pruženo utočište u Prenoćištu Crvenoga križa na Pećinama, doista bi potresla svakoga. Taj je 59-godišnjak posljednjih devet godina života, otkako se razbolio, izgubio posao i krov nad glavom i doslovno završio na ulici.

Fadil Sinanović

Fadil preživljava pomažući prodavačima na tržnici, pa za to dobije po pet kuna. Nažalost, to mu nije dovoljno za topli obrok, nego tek za sendvič koji, kako kaže, prepolovi, pa jednu polovicu pojede ujutro, a drugu uvečer. Idućih hladnih noći bar neće razmišljati gdje će prespavati

'I da me nisu smjestili ovdje, našao bih nekoga od poznanika i prijatelja koji me u hladnim noćima ne bi odbili. Netko bi me sigurno udomio na par večeri', kaže skromni Fadil koji, iako bez doma, redovito brine o svom zdravlju, higijeni, odijevanju.

Osim smještaja na Pećinama, preko društvenih mreža pokrenuta je ideja da se riječkim beskućnicima pomogne smještajem u Socijalnoj samoposluzi na Brajdi. Humani su Riječani odmah reagirali nudeći deke, grijalice, madrace, odjeću, obuću i hranu, a dio je pokazao i spremnost dežurati s beskućnicima.

Potrebiti su i u Prihvatilištu za beskućnike Ruža sv. Franje na Kozali. Svi su kapaciteti popunjeni, pa se traže drugi, alternativni smještaji poput podruma ili garaža koji se mogu osposobiti za privremeni smještaj ljudi bez krova nad glavom.

Uz apel za spas života beskućnika, a znajući da su liste čekanja za topli krevet i u drugim hrvatskim gradovima poprilično duge, na društvenim mrežama je upućen poziv i humanim ljudima u drugim gradovima za pokušaj pomoći ljudima bez krova nad glavom.

Prije nekoliko dana slična je akcija za pomoć beskućnicima, doduše ne u traženju smještaja nego u prikupljanju hrane, odjeće, obuće i drugih potrepština, organizirana u Travnom. Pokretač akcije, također organizirane preko društvenih mreža, bio je Zagrepčanin Renato Đošić – Renman

'Krevet više' traži se i u zagrebačkim prihvatilištima i prenoćištima. Slično je i u Splitu, Osijeku i drugim gradovima, pa je 'riječki primjer' doista jasan i glasan poziv ljudima da pomognu onima kojima je to ovih dana, i ne samo ovih dana, životno potrebno.

Meteorolozi su do kraja tjedna najavili sibirske hladnoće i u Hrvatskoj, pa prognoziraju pad temperature i do 23 'u minusu', s mogućim snijegom i na obali i jadranskim otocima.