KAKO REAGIRATI?

Divlje svinje u Zagrebu: Iz lovačkog saveza imaju savjet za građane, ali i vlast

06.09.2023 u 20:19

Bionic
Reading

Šok u zagrebačkom Borovju – divlje svinje ušle su u dvorište osnovne škole. One su sve gladnije, grad sve prljaviji, a gradskoj vlasti opet su za sve krive – klimatske promjene

Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, za Dnevnik Nove TV je prokomentirao situaciju s divljim svinjama u Zagrebu.

'Vjerojatno su jedan od razloga mirisi, a i nepokošene površine – gradske i privatne ih sigurno privlače. Zadnjih godina je daleko više prijava iz podsljemenske zone, a daleko manje iz nižih dijelova. Sad vidimo da se spustila i prema Savi gdje ima vode pa je to jedan od razloga da prolazi tim područjem', pojasnio je Budor.

Kaže kako divlje svinje izbjegavaju ljude te da nisu opasnost. No, koje je rješenje? 'Teško je reći koje je rješenje. I u drugim europskim gradovima imate divljih svinja. Berlin već godinama vodi borbu s tim, kao i Rim', istaknuo je Budor.

'Rješenje je da ih se ne dira i ne uznemirava. Da ih se na neki način pokuša izvući iz grada – što hranom, što nekakvim laganim potiskivanjem koliko je to moguće s obzirom na prometnice. Grad ima sluha, bilo je pokušaja. Još nismo došli do realizacije. Vjerojatno se čekalo da će to rješavati samo po sebi, a nažalost neće. Morat će biti više edukacije ljudi, ali i edukacije službi koje mogu gradskim radom doprinijeti da se to smanji', zaključio je Budor.