tura po gradu

Obitelj divljih svinja od sinoć obilazi istok Zagreba: Viđene i u školskom dvorištu

06.09.2023 u 09:01

Bionic
Reading

Sedam divljih svinja, nakon što su proteklih tjedana šetale u blizini stambenih objekata i kuća po Maksimiru, Dotrščini, Prečkom i Španskom, noćas je 'tutnjalo' uz Savu

U potrazi za hranom divlje svinje su obišle školsko dvorište Osnovne škole na Borovju, piše Jutarnji list.

'Da je ostala situacija od prošlog tjedna s travom do struka, vjerojatno ih danas ne bismo ni vidjeli u dvorištu škole. Postali smo previše neuredni, a vodstvo grada poduzima vrlo malo ili gotovo ništa da nas dovede u red. Ne bi svinje došle u betonirane zagrebačke kvartove da se smeće odvozi redovno, a svako malo svjedočimo brdu otpada posvuda, koje onda još i vrane razvlače. Smrdi kvart na sve strane', kaže za Jutarnji stanarka Borovja.

Snimka je objavljena u grupi 'Za bolje sutra-Za Borovje' na Facebooku.

Pojavio se i drugi video, u kojem se vidi kako obitelj svinja uredno prelazi zebru na cesti u koloni.

'Ne znam je l‘ bih se smijala ili plakala. Sat vremena prije nego što djeca dolaze delegacija svinja hoda uz školu, gdje uskoro stižu djeca. Vrijeme je da se nešto konkretno poduzme jer nam je grad u rasulu. Lako je za svinje, one dolaze i odlaze. Veći problem su štakori, kojih ima posvuda i oni ne bježe, nego se samo kote po grmlju i kanalizaciji te naselje postaje njihov teritorij', kaže druga stanarka.

Divlje svinje na Borovju Izvor: Cropix / Autor: Jutarnji list/Cropix

Prema objavama na društvenim mrežama, grupa svinja, po svemu sudeći ista s Borovja, sinoć je viđena i na Ravnicama.

Iz Grada Zagreba su još lani poslali pojasnili da divlje svinje dnevno migriraju prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač, da joj ne prilaze te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima, da iste stave na povodac te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači.

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba, možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: info@zoo.hr ili zastita.divljaci@zoo.hr.