učenici pišu bogu

Ministrica Divjak se ograđuje: Spornu čitanku odobrio je Jovanović

29.12.2017 u 12:56

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se po pitanju sporne metodičke obrade religioznih pjesama u hrvatskoj čitanci 'Snaga riječi 7' za sedmi razred osnovne škole, poručivši za tportal da će u sljedećem ciklusu odobrenja udžbenika dati poseban naputak o provedbi specifičnih ciljeva odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama. Drugim riječima, učenici na satu hrvatskog jezika nastavljaju, do daljnjeg, pisati molitve Bogu i zamišljene intervjue sa svećenicima

'Čitanka Snaga riječi 7 odobrena je 15. svibnja 2014. godine Rješenjem koje je potpisao tadašnji ministar Željko Jovanović. Sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju, ciljevi odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama, između ostalog su odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva. U sljedećem ciklusu odobrenja udžbenika, dat ćemo poseban naputak o provedbi ovog cilja', poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne precizirajući kada će biti sljedeći ciklus odobrenja udžbenika.

Podsjetimo, tportal je u četvrtak otkrio da se u poglavlju 'Vjera i domovina' čitanke 'Snaga riječi 7' za hrvatski jezik od učenika, između ostalog, traži da pozovu Isusa u posjet svojim obiteljima, da napišu zamišljeni intervju sa svojim svećenikom i vlastitu molitvu Bogu, da odgovore na pitanje osjećaju li se pozvanima služiti Kristu, kao i da na internetu pronađu dijelove evanđelja koje će pročitati razrednom odjelu.

Odsjek za pedagogiju riječkog Filozofskog fakulteta ocijenio je da su takvi sadržaji prikladni u okviru izbornog predmeta vjeronauka, ali ne i u okviru obveznog predmeta kao što je hrvatski jezik. Stručnjaci s navedenog Odsjeka otvorili su i kompleksno pitanje odobravanja školskih udžbenika, podsjećajući da je propisano kako udžbenici trebaju promicati vjersku ravnopravnost pojedinca i društvenih skupina te osvješćivati pravo na različitost.

  • +2
Snaga riječi 7 Izvor: tportal.hr / Autor: Silvana Srdoč

Prema podacima Ministarstva znanosti o individualnim preferencijama nastavnika iz 2014. godine, 'Snaga riječi 7' bila je najpopularnija hrvatska čitanka za sedmi razred. Tada je objavljen još uvijek važeći Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2014./2015., 'iz kojeg kasnije stručni aktivi biraju izdanja koja će biti u uporabi u školama najmanje iduće četiri školske godine', navelo je Ministarstvo znanosti u ranijem odgovoru tportalu.

Ministar ili ministrica znanosti i obrazovanja, inače, ne smiju odobriti udžbenik čiji je sadržaj protivan Ustavu RH i proklamiranim načelima demokratskog poretka, koja se posebice odnose na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina te ravnopravnost spolova. Prema Ustavu RH, jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi, a sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL