poštivanje izborne šutnje

DIP: Za izborne šutnje sudionici izbora trebali bi izbjegavati javne događaje

16.04.2024 u 17:58

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) opetovalo je u utorak svoj načelan stav kako sudionici izbora za Hrvatski sabor u vrijeme izborne šutnje trebaju izbjegavati pojavljivanje na javnim događajima ukoliko je to moguće

Ako je pak pojavljivanje na nekom javnom događaju nužno zbog ranije preuzetih obveza, javni istup izbornog sudionika mora biti smanjen na najmanju moguću mjeru i ne smije biti objavljen u medijima, poručio je DIP, upitan za nastup Ivice Puljka, kandidata SDP-ove koalicije u 10. izbornoj jedinici, na predstavljanju programa za blagdan svetog Duje u Splitu.

Državno izborno povjerenstvo je priopćilo i kako je medij koji je prenio vijest o tome, postupio protivno DIP-ovu priopćenju o poštivanju izborne šutnje, a u kojem je DIP podsjetio i medije i medijske nakladnike da i oni imaju svoj dio odgovornosti u poštivanju te šutnje.

Pozvao ih je da ne prenose eventualne konferencije za medije, javne događaje ili obraćanje javnosti izbornih sudionika, odnosno ostalih neposrednih ili posrednih sudionika promidžbe, bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi.

Cijeli utorak i u srijedu do 19 sati, u Hrvatskoj je na snazi izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba za čije kršenje na saborskim izborima nisu predviđene novčane kazne.

U DIP-u kažu kako su u utorak zaprimili dojave o kršenju šutnje na društvenim mrežama, da su im se građani žalili zbog letaka pojedinih stranaka koje su našli u poštanskim sandučićima i pod brisačima automobila.

Do DIP-a su stigle i pritužbe o postavljanju reklamnih plakata te o tome da su pojedine televizijske kuće u utorak emitirale reprize emisija koje su se doticale izbora.