najam prostora

DIP podsjeća općine i gradove na pravila predizborne utrke

11.01.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Općine i gradovi, ali i županije koje na skorim izborima za Europski parlament ili za Hrvatski sabor namjeravaju političkim strankama, neovisnim listama i kandidatima iznajmiti prostor ili dati na korištenje javne površine, npr. za štand, moraju to naplatiti

U suprotnom bi se radilo o donaciji iz nedopuštenog izvora, upozorilo je u četvrtak Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U tom bi slučaju izborni sudionik koji bez naknade dobije javnu površinu ili unajmi prostor, takvu donaciju morao prijaviti DIP-u, a vrijednost donacije uplatiti u državni proračun u roku od 15 dana od dana primljene donacije.

DIP podsjeća da općine i gradovi političke subjekte mogu financirati samo u dva slučaja, kroz redovito godišnje financiranje i isplatom naknada za pokriće izbornih troškova.

Svaki drugi oblik njihova financiranja smatra se zabranjenim, odnosno donacijom iz nedopuštenog izvora.

To se odnosi i na slučajeve kada općine, gradovi te županije izbornim subjektima daju da bez naknade koriste javne površine, npr. trgove za prikupljanje potpisa, i unajmljuju prostore za izborne aktivnosti. U tim slučajevima radi se o donaciji u obliku usluge.

Donacije, naime, mogu biti novčane te u proizvodima i uslugama.

DIP podsjeća i da način korištenja javnih površina i najma prostora koji su u vlasništvu općina i gradova uređuju oni sami, svojim općim aktima.