NAROD ZA PAD REŽIMA

Deseci tisuća Tunižana na protuvladinim prosvjedima

07.08.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Deseci tisuća Tunižana izašli su u utorak na ulice glavnoga grada Tunisa na najvećem protuvladinom prosvjedu u protekla dva tjedna, otkako politička kriza potresa tu zemlju

Sekularna oporba pokušava srušiti islamističku vladu i raspustiti prijelaznu Ustavotvornu skupštinu, koja bi za samo nekoliko tjedana trebala dovršiti nacrt ustava i novi izborni zakon.

Tunis se proteklih dana suočava s najtežom političkom krizom otkako je u siječnju 2011. svrgnut autokratski predsjednik Zine el-Abidine Ben Ali, a nestabilnost u zemlji dodatno zaoštravaju napadi koje se pripisuje džihadistima i drugim militantnim snagama.

Prosvjedom u utorak obilježeno je i šest mjeseci od atentata na vođu ljevičarske oporbe Chokrija Belaida, jednog od dvojice oporbenih političara ustrijeljenih u posljednjih nekoliko mjeseci u Tunisu. Njegov kolega, oporbeni zastupnik Mohamed Brahmi ubijen je 25. srpnja.

'Narod želi pad režima', uzvikivala je u utorak svjetina nagurana na Bardo trgu, koristeći se istim sloganima kao i za svrgavanja Bena Alija 2011., kada je pokrenut val ustanaka diljem arapskog svijeta.

Prije tri dana, u noći na nedjelju, umjereni islamisti, koji su na vlasti u Tunisu, mobilizirali su mnoštvo svojih pristaša braneći legitimnost vlasti. Organizatori tvrde da su tada u obranu vladajuće stranke Ennahde okupili više od 150.000 pristaša, što je najveće okupljanje nakon rušenja Ben Alija.

Po procjeni očevidaca, kako prenosi Reuters, ta provladina okupljanja bila su nešto masovniji od oporbenih prosvjeda u utorak.