PRENOSILI DROGU IZ ČEŠKE U ITALIJU

Dervishi i Xhaka optuženi zbog zloporabe 6,1 kg heroina

07.04.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Riječki Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) podignuo je na Županijskome sudu u Rijeci optužnicu protiv Januzsa Dervishija i Valdeta Xhake zbog kažnjivog djela zloporabe opojnih droga, doznaje se danas na Županijskome sudu u Rijeci

Optužnica tereti Dervishija da je organizirao mrežu preprodavatelja i posrednika radi neovlaštenog prenošenja 6,1 kilograma heroina iz Češke u Italiju. Valdeta Xhaka optužnica tereti da je neovlašteno posredovao pri prijenosu te droge.

U optužnici je predloženo da se Dervishiju produlji pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja djela te posebno teških okolnosti u kojima je ono počinjeno. Produljenje pritvora predloženo je i za Valdeta Xhaku zbog opasnosti od bijega, a odluke o produljenju pritvora bit će donesene sutra.

Januzsa Dervishija Općinski sud u Rijeci nepravomoćno je osudio u prosincu 2008. na 18 mjeseci zatvora zbog nekoliko kažnjivih djela koja je počinio s bivšom javnom bilježnicom Suzanom Vozilom, osuđenom na sedam mjeseci zatvora, te s bivšim policajcem Boškom Lončarom, osuđenim na osam mjeseci zatvora. Osuđeni su u slučaju utjecanja na svjedoke, tj. u postupku iz 2006. protiv Roberta Filipovića iz Rijeke, osumnjičenoga za propucavanje porschea u gradskome središtu.

Sve troje, s još troje uvjetno optuženih, uhićeni su 2006., a teretilo ih se i za iznudu 300.000 eura od riječkoga javnog bilježnika Velibora Panjkovića. U postupku za iznudu Dervishi je u travnju 2008. nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a troje članova skupine osuđeno je na godinu dana zatvora. Dervishi je u pritvoru zbog kažnjivog djela zloporabe droge od svibnja 2008., a uhićen je istog dana kad je pušten iz pritvora zbog drugih kažnjivih djela.