John Fetterman

Demokrat prasnuo u smijeh na pitanje što misli o Bidenovu opozivu: Oh, Bože moj, zaista?

13.09.2023 u 21:22

Bionic
Reading

Na pitanje o tome što misli o odluci republikanaca da u Kongresu pokrenu istragu za opoziv predsjednika Joea Bidena, demokratski senator Pennsylvanije John Fetterman primio se za glavu kao da je užasnut i rekao "Oh, Bože moj, zaista?" te prasnuo u smijeh.

"Oh, ne radite to", rekao je Fetterman u utorak i okrenuo se i otišao.

Demokrati nastoje ismijati odluku republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja da pokrene istragu, ocijenivši je "apsurdnom", "šalom" i "novim sjajnim predmetom kojim se želi skrenuti pozornost javnosti s činjenice da republikanci ne mogu čak ni usvojiti prijedloge zakona o financiranju vlade".

No istraga bi mogla baciti sjenu na kampanju za predsjedničke izbore 2024., čak ako i ne uspije iznjedriti konkretne dokaze. Sigurno će privući veliku pozornost medija, osobito konzervativnih, i skrenuti pozornost s Bidenovih predizbornih poruka o gospodarstvu i drugim temama.

Republikanci godinama optužuju Bidena da je protifirao od poslova u inozemstvu svojeg sina Huntera dok je bio Obamin potpredsjednik od 2009. do 2017. Istraga će se vjerojatno fokusirati na Hunterov rad kao konzultanta tijekom tog razdoblja, premda republikanci do sada nisu uspjeli pronaći dokaze da je sam predsjednik učinio nešto pogrešno.

Bijela kuća odbacuje sve optužbe i ocjenjuje da je zahtjev za opozivom "najgori primjer ekstremne politike".

Ustav omogućuje Kongresu da opozove savezne dužnosnike uključujući predsjednika zbog veleizdaje, mita i "drugih velikih kaznenih djela i prekršaja".

Reakcija Johna Fettermana na priču o opozivu Bidena Izvor: Društvene mreže / Autor: Forbes Breaking News

Predsjednik može biti opozvan ako Zastupnički dom to podrži običnom većinom glasova, a Senat dvotrećinskom većinom nakon suđenja.

Republikanci kontroliraju donji dom, a demokrati Senat pa osuđujuća presuda nije vjerojatna.

Bivši demokratski predsjednik Donald Trump dva puta je bio opozvan u tada demokratskom Zastupničkom domu, no Senat ga je zatim oslobodio optužbi.

Veliki je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju i potiče svoje saveznike u Kongresu da opozovu Bidena.