izmjena odluke

Definitivno je: Vrtići u Zagrebu će poskupjeti, doznajte kada i kome

10.03.2023 u 14:15

Bionic
Reading

Ako je i postojala dilema hoće li vrtići za dio roditelja poskupjeti u Zagrebu, temeljem odgovora koji smo dobili iz Grada ona je odagnana – cijena će ići gore

Kako smo pisali početkom tjedna u javno savjetovanje puštena je Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb. Prema njoj Grad je odlučio u obuhvat prosječnog mjesečnog dohotka zajedničkog kućanstva, temeljem kojeg se izračunavaju cenzusne grupe, uvrstiti neoporezive primitke, poput nagrade za radne rezultate i drugih oblika nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) te novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane. Dan nakon objavljivanja teksta na tportalu, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na novinarsko pitanje o spomenutoj temi je odgovorila da je to 'detalj koji ne zna' premda je o samoj odluci na istoj konferenciji za medije nadugo i naširoko govorila.

Stoga smo uputili Gradu četiri jednostavna pitanja tražeći da nam objasne zašto su odlučili da u konačni zbir uđu gore navedeni neoporezivi primici, koliko očekuju da će roditelja morati plaćati višu cijenu vrtića, da preciziraju brojku po pojedinim razredima i na kraju da pojasne zašto su odlučili da odluka zahvati roditelje iz prva tri razreda, ali ne i one iz najvišeg, koji trenutno plaćaju najvišu cijenu jer imaju najveća primanja.

Ni na jedno od četiri postavljena pitanja nismo dobili konkretan odgovor, već se uglavnom navodi ono što je navedeno i u obrazloženju koje se nalazi u javnoj raspravi, a to je da cilj nove odluke jest da sva pravila i kriteriji budu maksimalno jasni i transparentni, da ona nije mijenjana od 2012., da ju je bilo nužno uskladiti s izmjenama u propisima o porezu na dohodak u posljednjih desetak godina... No u dvije rečenice otkrivaju ono o čemu smo pisali, a to je da će vrtić dijelu roditelja poskupjeti.

  • +2
Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

'U novoj se odluci precizno, taksativno definira obuhvat prosječnog mjesečnog dohotka zajedničkog kućanstva te tako izbjegava mogućnost uračunavanja drugih prihoda i neoporezivih primitaka u izračunu cenzusne grupe. S obzirom na to da gradsku potporu želimo usmjeriti na one kojima je ona najpotrebnija, vodili smo računa da neoporezivi primici koji ulaze u izračun nisu oni koji se isplaćuju temeljem socijalnog statusa djeteta, odnosno roditelja', stoji u odgovoru Grada.

Neoporezivi primici, oni koji nisu temelj socijalnog statusa, dakle ulaze u izračun, što znači da će dio roditelja iz nižeg prijeći u viši razred i plaćati višu cijenu vrtića. Koliko će takvih biti, u Gradu ili ne znaju ili ne žele dati taj podatak. Taj broj ovisit će o tome koliko je njih blizu višeg razreda i koliko će imati neoporezivih primitaka što ulaze u izračun. No to se, kako smo naveli, odnosi samo na one iz prva tri razreda, ali ne i one iz najvišeg, koji imaju najviša primanja i trenutno plaćaju najvišu cijenu.

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Kako su među najvećim poslodavcima u Zagrebu država, Holding i sam Grad, koji su u najvećoj mjeri krenuli s isplatama neoporezivih dodataka, a najave toga početkom godine stigle su i iz niza velikih privatnih kompanija, očito su shvatili da bez mijenjanja pragova dohodovnog cenzusa i podizanja cijene vrtića mogu namaknuti više novca na već spomenuti način.

Iz Grada napominju i da su prijedlogom nove odluke povećali broj roditelja/skrbnika koji temeljem socijalnog kriterija imaju pravo na olakšice, a neke od njih, poput olakšica za samohrane roditelje, također su povećane. Uz to, istakli su, povećat će se broj roditelja koji će biti u potpunosti oslobođeni plaćanja vrtića (npr. roditelji koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu).

Nakon što prođe javno savjetovanje odluka će se naći na dnevnom redu zagrebačke Skupštine najvjerojatnije u travnju ili svibnju, a na snagu bi trebala stupiti osam dana od objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.