NAKON PRESUDE ZA RATNI ZLOČIN

Đapić na osječkom sudu zapjevao hrvatsku himu

09.12.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Osječki Županijski sud danas je optuženika Vladimira Milankovića nepravomoćno proglasio krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na sisačkom području tijekom 1991. i 1992. godine i osudio ga na osam godina zatvora, a Dragu Bošnjaka oslobodio optužbe da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Milankovića se teretilo da je od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika Policijske uprave nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe i suzbiju, a počinitelji kazne.

Optužen je da je, koristeći se ovlastima, spriječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve; 23 civila i jednog ratnog zarobljenika

Drugoptuženog Bošnjaka teretilo se da je u kolovozu 1991., kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice 'Vukovi', s više nepoznatih suboraca, radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, protivno odredabama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve.

Za ta kaznena djela bio je osumnjičen i bivši načelnik sisačke Policijske uprave Đuro Brodarac, koji je preminuo u pritvoru, u srpnju 2011. godine, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Nakon suđenja koje je počelo u svibnju prošle godine i tijekom kojeg je saslušano oko 150 svjedoka Sudsko vijeće je zaključio da je Milanković, nakon Brodaraca, bio druga najutjecajnija osoba u sisačkoj Policijskoj upravi te da, ne samo da nije spriječavao nezakonite radnje, već ih je i zapovijedao.

Sud smatra kako je dokaznim postupkom utvrđeno da je Milanković u nekim nezakonitim radnjama, uhićenjima, zlostavljanjima i sam sudjelovao, što su potvrdili svjedoci saslušani na glavnoj raspravi, kao i u prikrivanju zločina, za koje je znao da ih čine pripadnici njemu podređenih policjskih postrojbi.

Predsjednik Vijeća Zvonko Vekić kazao je kako je Milanković imao nadležnost zapovjedanja policijskim postrojbama, ne samo na području Siska već i Banovine te da je, nakon Brodarca, bio drugi čovjek policijske uprave, naročito u operativnom dijelu rukovođenje policijskim snagama.

Vijeće je zaključilo da ne postoji ni jedan vjerodostojni dokaz za tvrdnje tužiteljstva da bi Bošnjak bio u mogućnosti organizirati i predvoditi pripadnike spomenute policijske postrojbe koja je zlostavljala civile pa je stoga osloboođen optužbe.

Milankoviću je vrijeme provedeno u pritvoru, od 20. lipnja 2011. godine, uračunato u kaznu, a odlukom Sudskog vijeća pritvor mu je produljen do pravomoćnosti presude, dok je protiv Bošnjaka pritvor ukinut i odmah će biti pušten na slobodu.

Po završetku izricanja presude dio okupljenih u sudnici, među kojima su bili umirovljeni general Mladen Mikolčević i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić otpjevali su hrvatsku himnu 'Lijepa naša domovino'.

Mikolčević je izjavio novinarima kako su to napravili jer se 'ovdje sudi hrvatskom heroju'.

Izrazivši sućut žrtvama Mikolčević je kazao kako poštuje prvostupanjsku sudsku odluku, ali drži da izenesena argumentacija ne može teretiti Milankovića te vjeruje da će ta presuda biti osporena u drugostupanjskom postupku.

Zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević kazao je novinarima da će po primitku pisanog otpravka uložiti žalbu na oslobađajući dio presude, a smatra da je i kazna izrečena Milankoviću preblaga, pa će i na to uložiti žalbu.