POVIJESNA PRESUDA ZA RATNI ZLOČIN

Đapić je danas u sudnici osramotio hrvatsku himu

09.12.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Građanski odbor za ljudska prava, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću te osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ocijenili su kako današnja nepravomoćna presuda za ratne zločine u Sisku pokazuje pomak u proceusiranju takvih slučajeva i stvara okvir za daljnje istraživanje pojedinačnih počinitelja zločina.

Osječki Županijski sud danas je Vladimira Milankovića nepravomoćno proglasio krivim za kaznena djela ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na sisačkom području 1991. i 1992. godine i osudio ga na osam godina zatvora, a Drago Bošnjak oslobođen je optužbe za ratni zločin protiv civila.

Promatračica suđenja za ratne zločine osječkoga Centra za mir Veselinka Kastratović rekla je na konferenciji za novinare kako je osječko Županijsko državno odvjetništvo, nakon premještanja tog slučaja iz Siska, napravilo velik posao jer je prikupljeno više od 300 materijalnih dokaza i mnogo svjedoka, a drži i da je Vijeće za ratne zločine osječkoga Županijskog suda dobro vodilo postupak.

Ocijenila je kako su tim postupkom do punog izražaja došli razmjer i bestijalnost zločina u Sisku te da je nepravomoćnom presudom stvoren okvir za istraživanje pojedinačne odgovornosti budući da se Milankoviću sudilo za zapovjednu odgovornost.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić upozorio je da se u Sisku dogodilo više od 100 ubojstava, da za to ne može biti odgovoran samo jedan čovjek te da Državno odvjetništvo i dalje treba istraživati kako bi se sudilo ljudima za koje ima indicija da su sudjelovali u tim zločinima.

Podsjetio je da su te tri organizacije inzistirale na osnutku specijaliziranih sudova za ratne zločine jer smatraju da mnogi lokalni sudovi zbog pritiska sredine neće biti sposobni voditi takve delikatne procese. Smatra kako se to pokazalo i na 'završetku ovog suđenja, gdje je dio publike počeo pjevati hrvatsku himnu, čime se htjelo pokazati da su zločini izraz nekakve vrste domoljublja, što je nakaradno i neistinito'.

'To je sramoćenje hrvatske himne koja se zloupotrebljava, ali to je naša stvarnost. Zabrinjavajuće je ako se želi prikazati da su zločini počinjeni u ime Hrvatske, to je za Hrvatsku opasno i degradirajuće', ocijenio je Pusić.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj mnogo neistraženih i neprocesuiranih zločina, poput slučajeva silovanja žena iz Vukovara, što, kao i druge slučajeve ratnih zločina, treba istražiti radi donošenja objektivne presude, ali ne i upotrebljavati kao argumente u politici ili za potpirivanje nesnošljivosti među ljudima.

Vjera Solar, majka ubijene Ljubice Solar, izjavila je za Hinu kako presudu Milankoviću smatra preblagom s obzirom na ukupan broj ubijenih žrtava, a o oslobađajućoj presudi Bošnjaku rekla je samo kako je za njega prvi put čula kad je došla davati iskaz na osječki sud.

Za smrt svoje kćeri Ljubice odgovornima smatra okrivljenoga Milankovića te pokojnoga bivšeg načelnika sisačke Policijske uprave Đuru Brodarca, koji su, kako drži, u to vrijeme odlučivali o ljudskim životima.