SPOMENDAN ISUSOVE MUKE

Danas se slavi Veliki petak, a za kršćane diljem svijeta ovo je veliki dan

29.03.2024 u 08:58

Bionic
Reading

S Velikim četvrtkom i Velikom subotom, Veliki petak čini Vazmeno trodnevlje. Toga se dana kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške muke i same smrti

Premda Katolička crkva danas ne slavi misu, uobičajeni su mnogi obredi. Veliki petak je dan spomena na Kristove muke, razapinjanje i smrt, a kršćanska zajednica okuplja se kako bi promišljala o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo kako bi se u svjetlu Božje riječi prisjetila Kristovih patnji.

Na današnji dan ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća da bi se što bolje istaknule Isusova muka i smrt. Kako bi se izrazili ljubav i dioništvo vjernika s Kristovim patnjama, kršćanska tradicija potaknula je razne oblike pučke pobožnosti, procesije i svete predstave koje žele što dublje u vjernikovu dušu utisnuti osjećaje istinskog sudioništva u njegovoj žrtvi.

Među tim pobožnostima ističe se križni put, obogaćen raznovrsnim duhovnim i umjetničkim izričajima koji ovise o senzibilitetu različitih kultura.

Na Veliki petak vjernici od 18 do 60 godina poste cijeli dan, od ponoći do ponoći (što znači da se osoba jednom u danu najede do sita i još dva puta nešto pojede), a stariji od 14 godina ne jedu meso. Obično su na stolu riba i morski plodovi. Općenito, hrana koja se konzumira na Veliki petak trebala bi biti jednostavna i skromna, odražavajući duh pokore i samoodricanja.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske na Veliki petak najčešće se jedu grah, suho voće, kompot, štrudla sa sirom te tijesto s orasima i makom, ali i riba, najčešće šaran i štuka, dok se u Istri, Primorju i Dalmaciji jedu morska riba i plodovi mora.

Među brojnim običajima u Hrvatskoj su i žudije, čuvari Kristova groba u tradicionalnom dalmatinskom običaju uprizorenja njegove muke, smrti i uskrsnuća. Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom, tzv. judom, kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje. Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak, kada izlaze pred oltar te stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdijenja.

Žudijski običaji završavaju na Veliku subotu, kada se pjevaju 'Gloria' i 'Slava Bogu na visini'. Nakon što se ugase sva svjetla, začuje se jak zvuk i uzvik: 'Isus je uskrsnuo!' Potom se svjetla pale, a žudije padaju na pod i preplašeni pobjegnu.