SKANDAL VATILEAKS

Da li je informatičar Sciarpelletti pomogao Papinu sobaru?

10.11.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Na sudu u Sud u Vatikanu u tijeku je ročište na kojem bi se trebalo utvrditi je li vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti pomagao Papinu sobaru Paolu Gabrieleu u krađi povjerljivih dokumenata koja je podigla buru u domaćoj i svjetskoj javnosti i koju su mediji prozvali Vatileaks.

Na tom drugom ročištu u drugom javnom sudskom postupku u zadnjih pet tjedana u papinskoj državici Sciarpelleti (48), koji je oženjen, talijanski je državljanin, nije kažnjavan i optužen je za pomaganje sobaru, trebao bi popodne doznati kakva ga sudbina očekuje.

Suđenje je počelo u ponedjeljak pod predsjedanjem sudca Giuseppea Dalla Torrea koji je predsjedao i u suđenju Gabrieleu. Suđenje prati tek deset novinara, bez fotografa i televizijskih kamera, radi poštovanja privatnosti optuženika.

Sciarpelletti, informatičar zadužen za održavanje računala, već dvadeset godina radi u državnom tajništvu Svete Stolice.

U svibnju je u ladici njegova radnog stola pronađena omotnica s povjerljivim dokumentima za koju tvrdi da je nije otvorio, premda ju je primio dvije godine ranije. U vezi s osobom koja mu ju je predala davao je oprečne iskaze, rekavši prvo da je to bio Gabriele, a onda da je to bio jedan 'monsinjor' iz državnog tajništva.

U toj su omotnici bile preslike dokumenata što su se našli u jednom poglavlju knjige 'Njegova Svetost' novinara Gianluigija Nuzzija, objavljenoj proljetos, koja je otkrila aferu.

Sud bi se na ovom ročištu mogao baviti dvjema osobama izvan Vatikana, Lucom Catanom iz udruge "Svetih Petra i Pavla" i stanovitim Enzom Vangelijem koji su navodno bili povezani s Gabrieleom. Oni su možda naveli sobara da talijanskim novinarima preda dokumente koji su kod njega bili pohranjeni.

Informatičara se usto sumnjiči da je svojim oprečnim iskazima ometao istragu.

Može dobiti minimalnu zatvorsku kaznu a moguća je i oslobađajuća presuda.

Njegov odvjetnik Gianluca Benedetti ističe da njegov klijent i Gabriele nisu bili prisni.

Na suđenju treba svjedočiti i Papin bivši sobar čiji će se iskaz posebno pomno pratiti. Ako on izrazi nedvojbeno kajanje zbog toga što je osoblje državnog tajništva osumnjičeno za iznošenje dokumenata, porast će mu izgledi za Papino pomilovanje, ističu vatikanisti.