privedeno 12 osoba

Cure detalji o uhićenom sucu: Otkriven modus operandi milijunskih malverzacija; Kovačić vodio i stečaj tvrtke supruge bivšeg ministra

17.02.2021 u 17:51

Bionic
Reading

Policija je nakon više mjeseci praćenja uhitila suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaela Kovačića, a privela još 12 ljudi koje sumnjiče da su nezakonitim postupanjem vezanim za više stečajnih postupaka zlorabili položaj i ovlasti, pomagali u zlouporabi položaja i ovlasti, zlorabili povjerenje u gospodarskom poslovanju i prali novac

'Za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad sucem za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta što je DSV i odobrio', naveli su iz USKOK-a. Policija je dodala kako je u akciji sudjelovalo 40 policajaca i to u više policijskih uprava. Naime, uhićeni sudac sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić prije je bio predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, a kako su osumnjičeni i pojedini članovi njegove obitelji policija je jučer pretraživala njihove stanove i poslovne prostore.

Osim suca i članova njegove obitelji privedena je i stručna suradnica s Trgovačkog suda u Zagrebu, dvoje stečajnih upravitelja Branko i Iva Petanjek te još nekoliko ljudi.

Kovačić rješavao je i stečaj tvrtke Tatjane Kujundžić

Sinoć privedeni stečajni sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić rješavao je i stečaj tvrtke Tatjane Kujundžić, supruge bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, javlja Telegram.

Upravo je sudac Kovačić za likvidatora tvrtke Zidni vrt d.o.o. postavio Juru Marušića, čovjeka koji je bio Kujundžićev donator u kampanji za predsjedničke izbore. Neobičnu činjenicu da je nekadašnji donator gospodina Kujundžića uskoro postao likvidator tvrtke gospođe Kujundžić, Marušić je svojedobno komentirao u razgovoru za Jutarnji list. “Nema govora o sukobu interesa. Postupak likvidacije bio je proveden bez greške i može ga provjeriti bilo koja institucija, uključujući i USKOK”, kazao je Marušić.

Prema Kujundžićevim riječima, tvrtka njegove supruge, Zidni vrt, sagradila je “pet do šest apartmana u Novalji i desetak stanova u Zagrebu”. Ministar i njegova supruga trenutno žive u kući u Markuševcu koju su 2010. za 100 tisuća eura kupili od svoje propale tvrtke.

Sumnja se da su članovi obitelji od 2009. godine osnovali više trgovačkih društava te su se potom lažno prijavljivali kao vjerovnici u nizu stečajnih postupaka. To im je u dogovoru sa sucem i stečajnim upraviteljima prolazilo pa se im na bankovne račune njihovih tvrtki i s njima povezanim tvrtkama neosnovano sjedali milijuni od tvrtki koje su bile u stečajevima kojima su upravljali Petanjkovi.

  • +6
Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije u zgradu USKOK-a Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Izvučenim novcem kupovali nekretnine Jedan od stečajeva iz kojeg su izvlačili novce bio je, neslužbeno doznaju 24sata., vezan za tvrtku Tempo d.d. u kojem je stečajna upraviteljica bila Iva Petanjek. Neslužbeno doznajemo i kako je ona, sumnjaju istražitelji, neosnovano došla do 2,2 milijuna kuna, a svi osumnjičeni do najmanje 10,16 milijuna kuna dok su vjerovnici navodno oštećeni za 30 milijuna kuna. Tako stečenim novcem kupovali su nekretnine ili su ga jednostavno uplaćivali na račune.