mihael kovačić

Privedeni sudac Trgovačkog suda šest dana prije privođenja tražio razrješenje. Je li znao za akciju Uskoka?

17.02.2021 u 16:52

Bionic
Reading

USKOK i policija su priveli stečajnog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mihaela Kovačića zbog sumnji na kaznena djela malverzacije sa stečajevima

U ponedjeljak je elektroničkim putem održana sjednica Državnog sudbenog vijeća (DSV) na kojoj je dano odobrenje za lišenje slobode,određivanje pritvora i određivanje istražnog zatvora protiv suca Mihaela Kovačića, neslužbeno se doznaje iz DSV-a.

Državno sudbeno vijeće je na sjednici održanoj 11. veljače, između ostaloga, odlučilo da se "Mihael Kovačić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, razrješava sudačke dužnosti s 30. travnja 2021., na vlastiti zahtjev". To budi sumnju da je danas privedeni sudac već ranije znao za predstojeću akciju USKOK-a, javlja Jutarnji list.

U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji nad više osoba koje se sumnjiči za stečajne malverzacije, a među uhićenima je i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, priopćio je u srijedu Uskok.

Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća kazao je za RTL da je DSV zaprimio prijedlog USKOK-a da u ponedjeljak 25. veljače donese odluku da se odobri pritvor, isražni zatvor. Tu smo donijeli odluku da se to dozvoljava zvog opravdane sumnje USKOK-a.

Prije 20 dana zatražio je razrješenje, ne navodeći razlog i predložio je razrješenje 30. travnja. Nakon tog datuma on više neće biti sudac.

Uskok je precizirao da se uhićenja provode nad više osoba osumnjičenih za zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca.

Tužiteljstvo je potvrdilo da je uhićen sudac za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta, što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. Riječ je o sucu zagrebačkog Trgovačkog suca Mihaelu Kovačiću, koji je osumnjičen za malverzacije sa stečajevima, doznaje se iz izvora bliskog istrazi.

Uskok je dodao da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju te o tome pravodobno izvijestiti javnost.

Iz tužiteljstva nadodaju da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Inače, Kovačić je bio predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, a mediji su 2015. pisali kako ga je policija kazneno prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i prekršajno zbog pucanja u dvorištu njegove vikendice.