DOGRADONAČELNIK I KOMUNALCI U AKCIJI

[FOTO/VIDEO] Čudo se ipak dogodilo: Nova gradska vlast uklanja nevjerojatan ilegalni vašar u centru Splita

21.07.2021 u 14:26

Bionic
Reading

U roku od mjesec dana nova splitska vlast potpuno će očistiti komunalni kaos u samom srcu grada, na potezu od Rive do trajektne luke, na kojem su nogostup okupirali deseci kioska, ugostiteljskih štekata i štandova koji se ondje nalaze potpuno ilegalno, a pored toga - zbog nekoordiniranosti niza institucija - nikomu ne plaćaju čak ni najamninu, potvrdio je za tportal dogradonačelnik Bojan Ivošević

Tijekom srijede ovaj prostor obišlo je sedam komunalnih redara u pratnji samog Ivoševića, a popisali su sve i najavili da će vlasnicima u ekspresnom roku izdati rješenja o uklanjanju objekata. Ukoliko se to ne učini, gradske službe krenut će s uklanjanjem na njihov trošak.

Pozadinu nevjerojatnog nereda u samom srcu Splita otkrio je tportal još u rujnu prošle godine. Naime ispostavilo se da ovim prostorom upravlja cijeli niz institucija - Lučka uprava pojasom uz more, Hrvatske ceste samom državnom cestom, oko samog pločnika ta tvrtka sporila se s Gradom Splitom dok dio vlasništva imaju čak i Hrvatske željeznice. Takvu situaciju iskoristili su vlasnici desetaka štandova i kioska koji se već nekoliko godina ondje nalaze bez ikakvog ugovora, dakle potpuno besplatno.

>> [FOTO/VIDEO] Čudesan nered u Splitu: Ilegalci okupirali centar, a Hrvatske ceste i Grad svađaju se tko će riješiti problem

U siječnju prošle godine u priču se uključila inspekcija Ministarstva prometa te je Hrvatskim cestama naložila čišćenje prostora i uklanjanje svih postavljenih objekata u roku od 30 dana. Umjesto da to učini, ova tvrtka najprije je zatražila nekoliko odgoda, a potom pokrenula sudski spor protiv vlastitog ministarstva. Prethodna splitska vlast neuspješno je slala požurnice za uklanjanje, no sama se nije odlučila na taj korak.

U suštini spora nalazila se dilema je li pločnik uz državnu cestu zapravo dio državne ceste.

  • +13
Split - Domagojeva obala, stanje u rujnu prošle godine Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Grad Split ipak je potvrdio da je ranije 'više desetljeća' naplaćivao najam različitim pravnim i fizičkim osobama, što je započelo još i prije nego što je Domagojeva obala dobila status državne ceste. U Hrvatskim cestama kazali su da od te tvrtke nitko nije tražio suglasnost za postavljanje bilo čega na nogostupu, niti je s bilo kime sklopljen bilo kakav ugovor o najmu. Slijedom toga, sudskim putem osporili su odluku inspekcije Ministarstva prometa.

Dok su se oni loptali, prostor koji povezuje centar grada i najprometniju luku na Jadranu za pješake je postao gotovo potpuno neprohodan.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

'Rješenja o uklanjanju u roku od pet dana'

'Očito je da nitko nije želio riješiti neugodan problem. Izašli smo na teren, sastavili zapisnike i ovog tjedna počinjemo slati rješenja o uklanjanju u roku od pet dana. Ukoliko se vlasnici ogluše, dovest ćemo proceduru do kraja i sami sve ukloniti', rekao je dogradonačelnik Ivošević za tportal.

Nova splitska vlast pronašla je jednostavan alat za ovaj potez: u gradskoj odluci o komunalnom redu eksplicitno je propisano kako koristiti površine javne namjene, bez obzira na to u čijem su vlasništvu. Osim toga, položaj svih kioska i štandova utvrđen je u odluci Gradskog vijeća, a ovih četrdesetak komada ondje nije ucrtano.

Trebalo je samo donijeti odluku i krenuti u akciju čišćenja ovog vašara.

  • +2
Split: Komunalni redari uvode red među kioscima na Istočnoj obali Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Procjenjujemo da će, dok se odrade svi pravni mehanizmi iz Zakona o upravnom postupku, ovaj dio grada biti potpuno očišćen do jeseni', kaže Ivošević.

'Nekoliko manjih konfliktnih situacija'

Splitski dogradonačelnik za tportal je potvrdio da je prilikom obilaska terena u srijedu zabilježeno nekoliko manjih konfliktnih situacija.

'Dva ili tri gospodina izašla su iz okvira pristojne komunikacije, neki su se požalili na svoju situaciju, no svima je jasno da se ondje nalaze nelegalno i da će se red uvesti', dodao je zamjenik gradonačelnika Splita.