udar na državu

Crnu Goru trese skandal: Prokopali tunel i ušli u zgradu suda

13.09.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Crnu Goru trese krajnje bizarna afera. Naime, još uvijek nepoznati počinitelji prokopali su tunel ispod Višeg suda u Podgorici koji vodi do stana koji se nalazi u zgradi preko puta toga suda, a koji je iznajmljen prije dva mjeseca.

Jedan od predmeta koji je pregledavan je se tiče jednog od vođa kavačke kriminalne skupine Slobodana Kašćelana, saznaju “Vijesti”. Iako šef Višeg suda Boris Savić tvrdi da iz arhive ne nedostaju nikakvi dokumenti direktor policije ne smatra da je tunel rekreativno prekopan.

Istražitelji su utvrdili ko je vlasnik stana, a trenutno tragaju za onima koji su boravili u njemu. Informaciju je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić koji je kazao da tunel vodi do stana u blizini Suda.

Jedan od izvora tvrdi da je tunel kopan najduže mjesec i po. Prema tim informacijama, stan u suterenu zgrade, naspram bočne strane objekta suda, vlasnici su iznajmili krajem srpnja. Akcija je najvjerovatnije provedena u kolovozu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.

Zakupci stana, kaže jedan od sugovornika lista, koristili su lažne dokumente. Stanodavci su saslušani jučer poslije podne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele u najam.

Šef suda Savić smatra da se nije radilo o pokušaju pljačke, već pripremi pokušaja bijega jer se u blizini nalazi i prostorija u kojoj se okrivljeni dovode i zadržavaju prije ulaska u sudnicu: ‘Sumnjamo da je meta bio lagan pristup sudu i prostoriji za zadržavanje‘, kazao je Savić, dodavši da su zaposlenici Višeg suda na dobro skrivenom mjestu pronašli samo otvor tunela.

Netko je prokopao tunel do Višeg suda Crne Gore Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović, smatra da je netko iz Višeg suda morao biti uključen u ove aktivnosti jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom obnove zgrade suda. Tražit će odgovornost predstavnika te institucije.

'Smatram da je ovo podrivanje države, u suštinskom i u formalnom smislu. Mafija, bez obzira koliko bila snažna financijski, koliku podršku unutar institucija sustava imala, uključujući i sudstvo, neće pobijediti državu. To koliko je narko-kartel involviran u Crnoj Gori, to je iznad svega što netko može zamisliti', kazao je Abazović koji ipak smatra da je mafija desetkovana i da su ovo potezi očajnika, vjerovatno u pravcu da se kontaminira dokazni materijal.