MEĐUNARODNA PRAVNA POMOĆ

Crnogorsko tužiteljstvo traži od Rusije saslušanje dvojice osumnjičenih za terorizam

15.11.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal poslat će putem međunarodne pravne pomoći istražne podatke nadležnim tijelima Ruske Federacije i zatražiti saslušanje dvojice ruskih državljana protiv kojih postoji osnovana sumnja da su organizatori planiranih terorističkih napada u izbornoj noći 16. listopada, objavljeno je u utorak u Podgorici

Kako prenose podgorički mediji, sama činjenica da će Specijalno tužilaštvo, ali i ministarstvo pravosuđa posegnuti za institutom međunarodne pravne pomoći ukazuje na to da crnogorski istražni organi znaju identitet ruskih državljana i raspolažu dokazima o njihovu sudjelovanju u planiranju događaja 16. listopada na teritoriju Crne Gore, kada je trebao biti izveden napad na crnogorskog premijer Mila Đukanovića te zaposjedanje parlamenta u suradnji s oporbom u slučaju njegove izborne pobjede.

Specijalno tužiteljstvo će uskoro tražiti i izručenje više državljana Srbije jer je, u suradnji sa srbijanskim institucijama i službama, došlo do bitnih dokaza za proširenje istrage na neke osobe iz Srbije koji su bili upleteni u organizaciju i provođenje terorističkih planova u Crnoj Gori.

Crna Gora i Srbija imaju zaključen bilateralni sporazum kojim se omogućava izručenje domicilnih državljana.

Kako prenosi podgorički dnevnik Pobjeda, srpski državljanin Bratislav Dikić, kojeg Specijalno tužiteljstvo okrivljuje kao glavnog organizatora planiranih napada i tereti za kazneno djelo terorizma u pokušaju, u ponedjeljak navečer je, nakon još jednog saslušanja u Tužiteljstvu, prevezen u Klinički centar Crne Gore zbog lošeg zdravstvenog stanja, a kasnije prebačen u jednu bolnicu u Crnoj Gori.

Prema procjeni zatvorskih lječnika, Dikiću je neophodan dvadesetčetvorosatni liječnički nadzor i posebne pretrage koje se mogu obaviti u Kliničkom centru Crne Gore. Dnevnik 'Dan', blizak crnogorskoj oporbi, spekulira u utorak da je Dikić večer prije toga u zatvoru pokušao samoubojstvo.

Dikić je uhićen na dan crnogorskih izbora, 16. listopada navečer, u akciji u kojoj je privedeno 20-tak srbijanskih državljana pod sumnjom za planiranje terorističkih napada. Šesnaest ih je zadržano u pritvoru, četvero ih je pušteno da se brane sa slobode.