lažne putovnice

Crna Gora će 'kralja kriptovaluta' Do Kwona izručiti Južnoj Koreji

07.03.2024 u 21:48

Bionic
Reading

Crnogorski Viši sud u odlučio je u četvrtak da uhićeni “kralj kriptovaluta” Hyeong Do Kwon bude izručen njegovoj matičnoj državi Južnoj Koreji

Prethodno je isti sud, 21. veljače odlučio da se Do Kwon izruči Sjedinjenim Američkim Državama, ali je tu odluku 5. ožujka poništio Apelacioni sud Crne Gore.

Posljednja odluka bit će konačna i pravosnažna, ako se odvjetnici južnokorejskog kralja kriptovaluta ne budu žalili. Oni su se tijekom procesa zalagali da Do Kwon bude izručen Južnoj Koreji.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta odlučivali o zahtjevima Južne Koreje i SAD da im se izruči Do Kwon, koga obije države terete za financijske prevare u oblasti poslovanja kripto valutama.

Crnogorsko zakonodavstvo propisuje da prvenstvo ima zemlja koja prva podnese zamolnicu za izručenje.

Veleposlanstvo SAD-a je 27. ožujka prošle godine Ministarstvu pravde dostavila notu kojom je traženo privremeno pritvaranju radi izručenja Do Kwona, dok je Južna Koreja je dan kasnije, 28. ožujka, dostavila zamolnicu za izručenje.

I dok je u prvoj odluci Viši sud notu američkog veleposlanstva tretirao kao zamolnicu i odlučio da ga izruči SAD, Apelacioni sud je to problematizirao i ukinuo tu odluku.

U današnjoj odluci, Viši sud je odlučio da Južna Koreja ima prednost za njegovo izručenje.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhićeni su krajem ožujka prošle godine u podgoričkoj zračnoj luci kada su sa lažnim putovnicama pokušali da otputuju privatnim zrakoplovom za Dubai.

Chang Joon je izručen Južnoj Koreji 5. veljače ove godine.