SUMNJA U SPAS GRAĐANA

Članovi Josipovićevog savjeta misle da su mjere nedorečene

23.03.2013 u 20:00

Bionic
Reading

Komentirajući dvadeset preporuka za olakšanje dužničke krize građanima, koje je predsjednik Republike Ivo Josipović danas uputio Vladi i Hrvatskome saboru, članovi njegovog Savjeta za gospodarstvo Boris Cota i Željko Ivanković, ocijenili su ih kao dobre ali još vrlo nedorečene.

Što se tiče prijedloga da se spriječe ovrhe za dugove do 5.000 kuna, Željko Ivanković Boris Cota složili su se da ih tek treba doraditi.

'Bio sam na tom sastanku, ali nisam posve razumio tu preporuku. Znači li to primjerice, da ako pet godina nisam plaćao tv pretplatu i sada je počnem plaćati da će mi dug biti oprošten?', komentirao je Ivanković u HTV-ovoj emisiji Tema dana.

Glavni urednik magazina Banka smatra da je dobro što je na današnjem sastanku u fokus stavljeno siromaštvo, no misli da je pogrešno što se ono povezalo s dužnicima. 'Siromaštvo nije uvjetovano dugovima. Najveći rizik od siromaštva snose nezaposleni i stariji, a ne dužnici jer većina građana uredno vraća kredite, za razliku od tvrtki'.

Snižavanje zateznih kamata, za koje se zalaže Josipović, moglo bi biti kontraproduktivno, smatra član njegova Savjeta za gospodarstvo. 'Zatezne kamate su penalizirajuće, smanje li se zatezne kamate, ljudi bi se mogli više zaduživati umjesto manje', kazao je Ivanković.

Na pitanje voditelja Teme dana, kako će financijski sektor reagirati na preporuke, Ivanković je rekao: 'Još kuham te preporuke'.

On smatra da financijski sektor već prilično uspješno otpisuje dugove najugroženijem dijelu dužnika.

I Boris Cota, predsjdnik Josipovićevog Savjeta za gospodarstvo, za razliku od Josipovića, smatra da se država ne smije miješati u bankarske kamate.

Ovdje možete pronaći mjere koje je predsjednik Josipović sa zajedničke sjednice svojega Gospodarskog savjeta i Vijeća za socijalnu pravdu uputio izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kao preporuke koje bi trebale dužnicima olakšati teret dugova.