roditelji ogorčeni

Cijepili prvašiće kod Zadra protiv dječje paralize cjepivom kojem je istekao rok

13.09.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Prvašići iz Zadarske županije, njih šestoro koji su u ponedjeljak cijepljeni u ambulanti Službe za školsku medicinu zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, primili su cjepivo za dječju paralizu kojemu je prošao rok

Šokirani roditelji za to su saznali u srijedu ujutro nakon poziva liječnice iz službe. Objašnjeno im je kako cjepivo koje su njihova djeca primila neće biti dovoljno učinkovito zbog isteka roka i kako bi 'trebali docijepiti dijete kroz mjesec dana'.

'Još uvijek sam u šoku, ni sama ne znam kako se ovakve stvari uopće mogu događati. Je li moguće da netko prije cijepljenja djece nije pogledao kada mu istječe rok', kazala je za Zadarski.hr majka jedne prvašice koja je primila to cjepivo.

Kćerkicu prvašicu na obavezno je cijepljenje dovela u ponedjeljak ujutro. U ponedjeljak navečer dijete je dobilo visoku temperaturu kao reakciju na cjepivo, no febrilno stanje trajalo je samo jednu noć.

Kako sad stvari stoje, ne vjeruje da će se odlučiti na ponovno cijepljenje. Najvažnije im je da ne bude nikakvih nuspojava, a liječnica tvrdi kako su u kontaktu sa Zagrebom dobili potvrdu da od cjepiva kojemu je prošao rok ne može biti posljedica.

'Nadam se da će tako i biti, za sve drugo nemam riječi. Odvesti dijete s punim povjerenjem na obavezno cijepljenje i onda doživjeti da ga cijepe nečim čemu je istekao rok, još uvijek ne mogu sebi doći', kaže ova majka.

Voditeljica službe za školsku i adolescentsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Nadia Cavenago–Morović, potvrdila je da je cjepivom nakon isteka roka cijepljeno šestero djece iz OŠ Privlaka, područna škola Vir.

'Cjepivom za dječju paralizu kojem je rok trajanja istekao 31. kolovoza, u ponedjeljak je cijepljeno šestero djece. Riječ je o tzv. mrtvom cjepivu, što znači da djeca definitivno neće imati nikakvih nuspojava. Moguć je jedino slabiji učinak imunološkog odgovora, ali to ne znači da će djeca morati ponovno biti cijepljena. Svi roditelji djece su o tome informirani, kao i sve nadležne službe u Zadru i Zagrebu, odnosno Službe za epidemiologiju ZJZZ-a i HZJZ-a', poručila je.