DEVASTIRANA ATRAKCIJA

Cijena vandalizma u Zadru: 600 tisuća kuna!

22.01.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Otkada je 2008. godine zasvijetlila solarna instalacija 'Pozdrav suncu' postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zadra. Riječ je o višeslojnim staklenim pločama u obliku kruga promjera 22 metra postavljenim u razini s kamenim popločenjem. Prilikom zalaska sunca uključuju se rasvjetni elementi koji su ugrađeni u krug. Po unaprijed programiranom scenariju rasvjeta stvara prekrasnu i dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka koji dolazi iz obližnjih 'Morskih orgulja'. Tako je barem bilo donedavno. Nažalost, ova je turistička atrakcija, autorski rad arhitekta Nikole Bašića, u posljednje vrijeme u gotovo potpunom mraku

Događala su se dosad ozbiljna oštećenja uzrokovana vandalskim iživljavanjem ili atmosferskim utjecajima. Ovoga puta kvar je ozbiljniji. Zbog utjecaja vlage, soli i promjena temperature dotrajala je kompletna infrastruktura. Kablovi i sklopovi koji se izrađuju po narudžbi u Njemačkoj trebaju se mijenjati onima otpornima na vlagu. Potrebno je provesti postupak javne nabave, ali i osigurati oko 600 tisuća kuna, na koliko se procjenjuje trošak popravka.

Sama ugradnja 'Pozdrava suncu' stajala je deset milijuna kuna, a koliko je do sada utrošeno na njegovo održavanje, velika je nepoznanica. Jedan od troškova je i naknadna ugradnja videonadzora koji se pokazao neefikasnim rješenjem za borbu s noćnim vandalima.