INVESTICIJSKO-RAZVOJNA KONFERENCIJA

Četiri mjeseca nakon napada Vučić ponovno u Srebrenici

11.11.2015 u 12:06

Bionic
Reading

Točno četiri mjeseca nakon što je napadnut u srebreničkom Memorijalnom centru Potočari srbijanski premijer Aleksandar Vučić danas je ponovno posjetio Srebrenicu u sklopu međunarodne investicijsko-razvojne konferencije Srebrenica 2015 te je odmah nakon dolaska položio cvijeće i poklonio se žrtvama genocida, poslije čega se, u dosad neviđenoj policijskoj pratnji, pridružio ostalim sudionicima konferencije koja se održava u znaku poruke ‘manje politike, više konkretnih projekata’

Pored Vučića, žrtvama Srebrenice poklonili su se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjedajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić te načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković

Kako javljaju bošnjački i srbijanski mediji, u Srebrenici zbog niza delegacija vlada opsadno stanje te cijelo područje nadgledaju policijski helikopteri dok se na samom ulazu u općinu zaustavljaju i pregledavaju sva vozila koja ulaze u grad.

Teretni promet je zabranjen u cijeloj regiji, a središte Srebrenice iz sigurnosnih razloga zatvoreno je za promet još jučer.

Srebrenički načelnik Ćamil Duraković izjavio je prije konferencije za srbijanske medije kako od Vučića očekuje da riješi dugogodišnji problem neplaćanja naknada za potopljeno zemljište na akumulacijskoj brani Perućac, a za koje Srbija Srebrenici od 1992. duguje oko 15 milijuna eura.

Kako je kazao za Tanjug, Duraković ne očekuje od Srbije da odjednom isplati taj novac te kako moguća rješenja vidi kroz investicije i reparacije. Pritom je dodao da bi Srbija, kao izraz dobre volje i zaloga za budućnost, mogla izgraditi dječji vrtić u Srebrenici.

Duraković je istaknuo da ne očekuje nikakve sigurnosne probleme te je poručio Vučiću da može računati na ‘topao i prijateljski doček te gostoprimstvo’.

‘Vjerujem da će ovaj put, poučene iskustvom iz prošlosti, policija i sigurnosne agencije biti na vrhu zadatka’, dodajući kako dolazak velikog broja izaslanika pokazuje da Srebrenica ima ‘ulogu spajanja različitih politika i ljudi koji predstavljaju određene institucije u regiji, a od njih se očekuje iskrenost, pragmatičnost i plemenitost kako bi pomogli da Srebreničani žive bolje’.

Govoreći o očekivanjima, Duraković je izjavio da će Srebrenica predstaviti svoje gospodarske te prirodne, turističke i industrijske potencijale koji bi mogli biti zanimljivi susjednoj Srbiji.

Srbijanski premijer je pak pred odlazak u Srebrenicu poručio da će Srbija toj općini dati značajnu donaciju u novcu te vrlo značajnu donaciju potrebnu za izgradnju javnih objekata.

‘To će biti velik i ozbiljan novac kojim će porezni obveznici Srbije te država Srbija pokazati koliko nam je stalo do dobrih odnosa Bošnjaka i Srba’, istaknuo je Vučić.

Inače, pored Vučića, Izetbegovića, Dodika i Zvizdića, u radu konferencije sudjelovat će premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, a očekuje se i dolazak slovenskog predsjednika Boruta Pahora, zamjenika crnogorskog premijera, predstavnika OSCE-a, EU-a te izaslanstva Hrvatske, Makedonije, Nizozemske, SAD-a i Saudijske Arabije.