pisali šefu države

Čermak: Ostajemo prvi svojim potpisima o pomilovanju Perkovića i Mustača; Krešić: Razmišljam o povlačenju

16.04.2022 u 16:36

Bionic
Reading

Šestorica hrvatskih ratnih generala podržala su molbu nekadašnjih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača upućenu predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću kojom traže pomilovanje od doživotne zatvorske kazne. Pismo koje će preko Ministarstva pravosuđa predsjedniku proslijediti odvjetnik Anto Nobilo, osim Ivana Čermaka, potpisali su i general-pukovnici Ante Gotovina i Ljubo Ćesić Rojs, general bojnik Marinko Krešić, general zbora Pavao Miljavac te admiral Davor Domazet Lošo

'Sve što smo imali za reći o brigadiru Perkoviću i Mustaču rekli smo u pismu i nema dodatnih komentara za sada. A što se tiče Vašeg pitanja svi stojimo iza svojih potpisa, a zašto je povukao svoj potpis general Ćosić to trebate pitati njega', odgovorio je general Ivan Čermak N1 Televiziji na pitanje stoji li on i drugi potpisnici pisma kojim od predsjednika Zorana Milanovića traže pomilovanje bivših obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i dalje uz sadržaj dopisa upućenog šefu države.

General Krešimir Ćosić, iako se prvotno spominjao među mogućim potpisnicima, ipak nije stavio svoj potpis na spomenuto pismo.

'Ono što ja osobno znam da je gospodin Perković imao značajnu ulogu u osiguranju naoružanja i vojne opreme za HV još 1991. godine u uvjetima strogog embarga i da je surađivao s ministrom Šuškom, čemu sam osobno svjedočio. Mogu, dakle, naglasiti da je gospodin Perković u Domovinskom ratu dao značajan doprinos obrani RH i o tome svakako treba voditi računa s obzirom na njegovu poodmaklu životnu dob i njegovo opće zdravstveno stanje. I na kraju, nadam se da u Hrvatskoj postoje neke druge institucije koje o svemu tome trebaju voditi računa, a ne umirovljeni hrvatski generali', objasnio je za Jutarnji list general Ćosić te dodao: 

'Međutim taj problem koji se odnosi na njegov doprinos obrani Hrvatske kao i njegova odgovornost za sve ono što su radile tajne službe bivše države nije javni problem koji ja kao pojedinac želim rješavati na ovaj ili onaj način i ne želim u tome sudjelovati niti biti dio novih/starih javnih političkih sukobljavanja u današnjoj Hrvatskoj', istaknuo je general pukovnik Ćosić.

U međuvremenu je general Marinko Krešić potvrdio da i on razmišlja o povlačenju potpisa. 

'Razmišljam i ja o povlačenju svog potpisa. U sljedećim danima donijet ću odluku', poručio je kratko Krešić za N1.

U pismu koje potpisuju generali, od predsjednika Zorana Milanovića traže pomilovanje za Mustača i Perkovića zbog njihovih zasluga u uspostavi Republike Hrvatske i doprinosa u Domovinskom ratu.