neutralnost europske komisije

Cerar: Muk EK me jako brine, politika je prevladala nad pravom

18.06.2018 u 15:53

Bionic
Reading

Nakon što je Europska komisija u ponedjeljak objavila da ostaje neutralna te kako se neće pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske vezano za arbitražni spor, slovenski premijer Miro Cerar najavio je odluku o podizanju tužbe protiv RH pred sudom u Luxembourgu

Slovenski premijer Miro Cerar priopćio je u ponedjeljak kako će njegova vlada u četvrtak donijeti odluku o tužbi Hrvatske pred Sudom EU-a u Luxembourgu zbog nepoštivanja zakona EU-a u vezi s neizvršavanjem arbitražne odluke, javlja televizija N1.

Cerar je kazao da je koalicija složna po tom pitanju te da će u srijedu sazvati šefove svih parlamentarnih stranaka i obavijestiti ih o podnošenju tužbe.

Premijer Cerar rekao je da je 'u ovom slučaju, nažalost, politika prevladala nad pravom', dodajući kako ga 'jako brine muk Europske komisije jer na taj način Komisija ne obavlja svoju dužnost čuvara ugovora'.

Na odluku Europske komisije reagirao je slovenski predsjednik Borut Pahor te je poručio kako je EK 'propustila priliku da svojim mišljenjem politički i pravno ojača napore za provedbu odluke Arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske'.

>>> Europska komisija ostala neutralna, neće preuzeti slovensku tužbu

'Taj sud je odlučio na temelju sporazuma Slovenije i Hrvatske, kojemu je u značajnom dijelu doprinijela upravo Europska komisija. Spor o granici bio je riješen odlukom suda, inače Hrvatska ne bi bila članica Europske unije, a sadržaj sporazuma ne bi bio dio europskog i međunarodnog prava. Sad je među državama samo još spor o provedbi te odluke. Mišljenje Europske unije moglo bi pospješiti tu provedbu. To bi imalo više korisnih posljedica za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja među državama u jugoistočnoj Europi i poštivanju obveza i sporazuma. Europska komisija nije ispunila očekivanja da se postavi na stranu europskog i međunarodnog prava te time da jasan signal da se sporazume i odluke sudova treba poštovati. Usprkos tome, uvjeren sam da će se, prije ili kasnije, granica među susjednim državama utvrditi sukladno odluci Arbitražnog suda', kazao je Pahor.

Savudrijska vala Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Podsjetimo, Europska komisija donijela je odluku kako ostaje neutralna te da se neće pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU-a zbog neprovođenja arbitražne presude o granici.

'Komisija će nastaviti djelovati kao pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja. Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dviju država članica. Komisija neće objavljivati nikakvo izvješće povodom slovenskog pisma utemeljenog na članku 259.', izjavio je glasnogovornik EK Margaritis Schinas na brifingu za novinare u Bruxellesu.