simboličan događaj

Čelnici G20 bacili posebno iskovani novčić od jednog eura u fontanu di Trevi u nadi da će postići dogovor u klimatskim pregovorima

31.10.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Predvođeni talijanskim premijerom Marijom Draghijem, čelnici zemalja članica G20 bacili su novčić u Fontanu di Trevi u Rimu prije povratka teškim pregovorima o klimi nastojeći postići završnu deklaraciju, prenose mediji u nedjelju.

Područje oko golemog baroknog spomenika, jednog od najpoznatijih u Rimu, bilo je potpuno zatvoreno kako bi se skupina u kojoj su bili i indijski premijer Narendra Modi, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Johnson, španjolski Pedro Sanchez i drugi, posvetili tradiciji.

Legenda kaže da posjetitelj treba baciti novčić u fontanu kako bi se vratio u Rim, vječni grad.

U šetnji Rimom nije sudjelovao američki predsjednik Joe Biden koji je fizički prisutan na samitu G20 u Rimu, za razliku od predsjednika Rusije Vladimira Putina i kineskog Xija Jinpinga, koji skup prate virtualno.

Lideri G20 nisu bacili bilo kakav novčić u fontanu, već novčić od jednog eura iskovanog posebno za ovaj samit, s otisnutim crtežom Vitruvijevog čovjeka Leonarda da Vincija.

Atmosfera je bila opuštena, piše talijanski list Il Messaggero. Pošto je bacila novčić, njemačka kancelarka Angela Merkel oprala je ruke u Fontani.