afera hep

Butković nakon predsjedništva HDZ-a: Nismo raspravljali o smjenama ni političkoj odgovornosti

13.07.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Oleg Butković se obratio novinarima nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranke HDZ-a

'Najvažnija je tema o plinu i svi akteri koji su poslali izvješća i koji su uključeni u proceduru. Mi danas nismo raspravljali o smjenama ni političkoj odgovornosti bilo kojeg aktera, stoga što se sve još uvijek analizira i odluke o smjeni će se još sačekati', rekao je, a donosi HRT.

  • +16
Dolazak članova šireg predsjedništva HDZ-a na sjednicu u sjedište stranke Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Dodaje kako nije bilo nikakve namjere da se bilo komu pogoduje. 'Onoga trenutka kada je ministar gospodarstva meni to rekao 30. lipnja, ja sam se prvi put s time susreo. On je odmah obavijestio i premijera i mi smo odmah odbacili obvezu da HEP preuzima prijam od INA-e od 47 eura, stoga što su se popunila skladište i više nije bilo potrebe za preuzimanjem tog plina', rekao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

Butković je rekao da je danas na sjednici Vlade donesena odluka kako se štrajk pravosudnih djelatnika više neće plaćati. 'Ponovno pozivam sindikate i ona ponuda koja je dana u najboljoj vjeri i gledajući sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, da se od 1. siječnja ide s dodatnim povećanjima i pozivam na razum', naglasio je Butković.

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

Osvrnuo se i na problem s prodajom plina i rekao kako je činjenica da je šteta nastala, ali kada se gleda cijeli okvir kada je Vlada donijela uredbu i kada je HEP kupovao plin po puno nižoj cijeni nego što je to bilo na tržištu i taj efekt nije bio negativan od cijele epizode koja je trajala od 9. mjeseca prošle godine, do trenutka kada Vlada mijenja uredbu i rješava pitanje viška. Butković naglašava kako se ne može gledati samo 10 . dan u lipnju. 'Mi imamo pad cijene plina od 12. lipnja do kraja mjeseca, kada se viškovi plina prodaju po vrlo niskim cijenama', rekao je.