gradsko vijeće

Burno zbog 'splitskog mini-Manhattana': 'Grad Split može jedino tužiti sam sebe'

16.06.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće započelo je svoju tematsku sjednicu o projektu 'Small Mall', planiranom hotelu s velikom javnom garažom u strogom centru grada, oko kojega posljednjih tjedana traju velike javne rasprave. Situacija podsjeća na onu u Zagrebu, gdje je gradska vlast nedavno dala zeleno svjetlo za gradnju 'Mini Manhattana' na Savi

I u Splitu, naime, oporba zagovara raskid ugovora s investitorima, dok vlast upozorava da to nije moguće bez sudskog spora i potencijalne višemilijunske štete.

O zamršenom slučaju 'Small Malla' tportal je pisao u četvrtak.

SDP-ov vijećnik Davor Matijević, koji je inicirao sazivanje današnje sjednice, požalio se na netransparentnost oko ovog projekta i nedostatak dokumentacije

'Nedostaje pravno mišljenje i pravna analiza cijelog predmeta, a skrivanje iza pravne službe kao kolektivnog tijela je po meni apsolutno neprihvatljivo. Ono što sam tražio tada, tražit ću i danas, a to je da napokon dobijemo pravnu analizu u pisanoj formi. S obzirom na delikatnost predmeta predlažem da angažiramo i tražimo pomoć i pravnih vanjskih stručnjaka kako bismo imali barem dva mišljenja', rekao je Matijević.

Prozvao je gradonačelnika Ivicu Puljka za 'tajanstvenost i nervozu'.

'Ovo je još jedan od kostura iz ormara kojeg smo zatekli. Ne želimo da ovaj projekt 30 godina bude crna rupa u ovom dijelu grada, to želimo izbjeći. Zaključili smo da je on važan za nas, došli smo do zaključka da se garaža mora napraviti. Mi nismo potpisali niti jedan dokument. Što se tiče optužbe da smo radili nešto tajno, saznali smo da je sastanak s investitorima bio i mjesec dana prije da nego što smo došli na vlast i HDZ je tada zaključio da je u interesu da se završi taj objekt. Na sastanku na kojem smo mi sudjelovali nakon dolaska na vlast zaključili smo da je u interesu da se izgradi javna garaža', rekao je Puljak.

  • +10
Sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic

Dodao je i da se investitor nekorektno ponio prema gradu i građanima, misleći na naglo uklanjanje jednog starog stabla na ovoj lokaciji.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević situaciju je ocijenio 'frustrirajućom', te usporedio s onom u Zagrebu, ali i kazao da se radi o naslijeđenom projektu i 'ireverzibilnoj akciji'. Prozvao je Državno odvjetništvo jer odbija dati tumačenje nekih zatečenih ugovora, kao i ugovora koje gradska vlast ima namjeru potpisati, uz obrazloženje da 'zastupa Republiku Hrvatsku a ne gradove i općine'. Na udaru se našla i oporba, prije svega HDZ i SDP.

'Budi sumnju zašto je tadašnja politička vlast žurila potpisati ugovor 1996. godine, dok je Zakon o vlasništvu bio u raspravi, a institut prava građenja nije bio zakonski definiran', upitao je Ivošević i prozvao HDZ-ovce jer su o svemu šutjeli za mandata prethodnog gradonačelnika.

Jakša Balov iz HDZ-a postavio je niz pravnih pitanja, upozorio da nijedan investitor dosad nije ispoštovao ugovore i predložio njihove raskid, pa mu je odgovoreno da je postojala jasna namjera svih prethodnih vlasti da se s ovim projektom nastavi i da su upravo stoga potpisivani brojni aneksi. 'Slažem se da je najveća šteta počinjena gradu Splitu, ali sada gradska vlast nema koga tužiti nego može samo podignuti optužnicu protiv same sebe', odgovorio je Ivošević.

Igor Stanišić iz Hrvatske građanske stranke pripremio je cijelu prezentaciju na čiju je naslovnu stranicu stavio fotografiju glavnih likova iz serije 'Mućke'. U efektnom nastupu također je postavio niz pitanja, no pozicije vlasti i oporbe ostale su uglavnom ukopane. Stanišić je upozorio da Puljkova gradska vlast ima običaj raskidati zatečene ugovore, a kod ovoga to uporno odbija.

I Martin Pauk (DP) pozvao je na raskid ugovora, pa ga je Ivošević pozvao da ponudi osobnu garanciju za gubitak sudskog spora.

'Radite isto što i HDZ - podržavate projekt i tajno se sastajete s investitorom. Oni su izgubili izbore zbog nedostatka transparentnosti, a vi ste ih dobili zato što ste obećavali transparentnost. S jednom razlikom: u mandatu HDZ-a 'Small Mall' nije izgrađen, a u vašem će se to dogoditi', ponovno se žestoko javio Matijević iz SDP-a.

Sami investitori iz tvrtke 'Best in Parking' nisu se pojavili na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Rasprava se nastavlja…

  • +2
Gradilište Small Malla Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric