DRŽAVA CIJEDI IMOVINU DALMACIJAVINA

Burno ročište u Splitu: Mediji stjerani u kut, a radnici tvrde da su 'tri puta opljačkani'

23.02.2018 u 15:26

Bionic
Reading

Dvjestotinjak bivših radnika splitskog Dalmacijavina u stečaju u petak je ponovno pokušalo utjerati barem dio od svojih 64 milijuna kuna potraživanja na ime plaća i otpremnina, na ročištu Trgovačkog suda na kojemu se odlučivalo o razdiobi sredstava koje je za kupnju tvrtke uplatio kupac tvrtke i njenih nekretnina Marinko Zadro. Zbog ogromnog interesa ročište je prebačeno u veliku dvoranu obližnjeg Pravnog fakulteta, radnicima su se ondje pridružili i studenti, a mjere osiguranja bile su dosad neviđene

Na ulazima su se obavljali detaljni pretresi, snimateljima je prethodno dopušteno snimiti tek nekoliko kadrova poluprazne dvorane, oduzimani su mikrofoni i izdavane naredbe za isključivanje mobitela, a svakom novinaru strogo je određena stolica na kojoj mora sjediti. Predstavnike medija u svakom trenutku okruživalo je nekoliko pravosudnih policajaca i policajaca u civilu.

Puna tri sata trajalo je ročište, nakon kojega je sutkinja Ana Golub-Gruić obznanila da će odluku donijeti i objaviti naknadno.

Nesretni radnici već godinama se bore za svoj novac: među njima su oni koji su još 2012. godine dobili otkaz, kao i oni koju su nastavili raditi nakon proglašenja stečaja. Problem je, međutim, da je upravo u tom periodu pod vodstvom bivšeg stečajnog upravitelja Perice Mitrovića napravljen novi dug od 105 milijuna kuna. O Mitroviću i njegovom vođenju tvrtke tportal je pisao u više navrata, nakon čega je smijenjen, a izvješće o njegovu radu potom je s Trgovačkog suda dostavljeno Državnom odvjetništvu.

Malo je vjerojatno da će radnici utjerati svoja potraživanja jer je račun blokiran na iznos od 74 milijuna kuna, od čega se više od 90 posto odnosi na dugovanje prema državi. Proteklih dana oni su prosvjedovali i zahtijevali da se država odrekne svog dijela, a splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ovog tjedna obećao im je organizirati sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. Predstavnici nekoliko ministarstava, Carinske uprave, Državnog odvjetništva i drugih institucija, prisutni u dvorani, nisu skloni toj ideji.

Na samom ročištu mogle su se čuti tužne osobne priče dijela od ukupno 554 radnika, ali i brojne primjedbe na prijedlog raspodjele novca od prodaje, koji je iznijela stečajna upraviteljica Natalija Mladineo. Sindikalisti su čak zatražili i da se ona sama odrekne svoje naknade za rad.

Ročište u stečajnom postupku tvornice Dalmacijavino Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Traženo je da se s odlukom o raspodjeli novca pričeka dok se ne dozna ishod razgovora s državnim vrhom, zatim da se država odrekne svojih potraživanja jer se čak i tijekom stečajnog postupka naplatila na razne druge načine, a postoji i ideja da se bivšim radnicima dodijeli dio koncesije u splitskoj gradskoj luci, za zemljište na kojemu se nalazi bivša upravna zgrada Dalmacijavina.

Ona je, naime, tvrtki oduzeta u vrijeme mandata premijerke Jadranke Kosor jer se nalazi na pomorskom dobru, a radnici upozoravaju da je na sličan način oduzeto i golemo zemljište kojega su sami platili i pogoni koje su uređivali vlastitim sredstvima i kreditima. 'Opljačkani smo u pretvorbi, pa u stečaju, pa onda opet danas. Država je kontrolirala poslovanje tvrtke u stečaju, donosila sve odluke i sama je kriva za gubitak koji je nastao. Nevjerojatno je da se ona sada naplaćuje, a mi ostajemo bez zarađenih plaća i otpremnina', čulo se na ročištu u amfiteatru Pravnog fakulteta. Najavljena je nova serija kaznenih prijava i pravnih postupaka kojim će se pokušati poništiti oduzimanje zgrade u splitskoj luci, pa čak i sama pretvorba.  Tvrdi se da imovina tvrtke 'moralno i pravno pripada radnicima'.

  • +10
Prosvjed radnika Dalmacijavina na Markovom trgu potkraj prošle godine Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX