VRUĆ KRUMPIR iz italije

Bura u Sloveniji: 'Bit će kao prije Schengena. Ovo je dovelo do ograde'

19.10.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Dok slovenska oporba likuje zbog uvođenja graničnih kontrola, vladajući šute kao zaliveni, svjesni da im je Italija uvođenjem graničnih kontrola prebacila vruć krumpir. Ipak, stranka Levica, manjinski partner u vladajućoj koaliciji, kritizirala je uvođenje te mjere, podsjećajući da je ona u prošlosti dovela i do žičane ograde

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar u srijedu poslijepodne je potvrdio da će Slovenija uvesti granične kontrole prema Hrvatskoj i Mađarskoj nakon što je njegov talijanski kolega Matteo Piantedosi najavio istu mjeru prema Sloveniji. Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju te su uveli ovu mjeru zbog prevencije terorizma i organiziranog kriminala.

Radiotelevizija Slovenije tražila je komentar od vodećih slovenskih stranaka, kako vladajućih, tako i oporbenih. Više nego raspoloženi za komentar bili su oporbeni NSi i SDS, čiji čelnik Janez Janša već godinama agresivno zagovara uvođenje strogih kontrola na državnim granicama.

'Premijer Golob rekao da je jedino rješenje za ilegalne migracije učiniti ih legalnim. On je jedini premijer ili predstavnik zemlje članice Europske unije s takvim stajalištem. Italiji je dosta ignoriranja problema, stoga, po uzoru na Austriju, uvodi unutarnju kontrolu na granici. Situacija na slovenskim granicama sljedećih će mjeseci biti ista kao prije ulaska Slovenije u Schengen. To nije Europa slobodnog kretanja ljudi, kapitala i ideja, kakvu želi i Slovenija, već put u suprotnom smjeru, u ovom konkretnom slučaju, nažalost, uglavnom našom krivnjom', rekao je Janša.

  • +11
Kontrola na granici sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

S druge strane, među najjačim partnerima u vladajućoj koaliciji vlada potpuni zavjet šutnje. Pokret Sloboda premijera Roberta Goloba i njihov glavni partner, socijaldemokrati iz SD-a, ne izjašnjavaju se o ovoj temi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: F. A. Bobo / PIXSELL

Vladi lijevog centra kritika je zato stigla iz same koalicije. Manjinski partner Levica suzdržano je reagirao na uvođenje graničnih kontrola. 'Svaka intervencija, pa čak i uz prisutnost policije i vojske na određenom području, ozbiljan je zahvat u živote ljudi uz granicu. Takve mjere treba poduzeti s rezervom jer su u prošlosti dovele i do postavljanja žičane ograde na granici', rekao je Matej Tašner Vahovec, šef kluba zastupnika Levice.

Udruženja Slovenaca u Italiji također se protive uvođenju graničnih kontrola, a u tome ih podržava gradonačelnik Nove Gorice Samo Turel, izabran na tu poziciju kao kandidat vladajućeg Pokreta Sloboda. Nova Gorica je s talijanskom Gorizijom, koja joj je neposredni susjed, Europska prijestolnica kulture 2025., a dva grada već dvadesetak godina, otkad je Slovenija ušla u šengenski prostor, funkcioniraju kao jedan.

Ipak, predsjednica Slovensko-kulturne gospodarske zajednice (SKGZ), Ksenija Dobrila, ocjenjuje da kontrola neće dramatično utjecati na pogranični život. 'Ako se kontrola provodi u sadašnjem obliku, to neće utjecati na život slovenske nacionalne zajednice u Italiji, niti će najvjerojatnije zaustaviti stalan protok izbjeglica koji bježe iz ratnih žarišta i zbog drugih teških društvenih okolnosti, u potrazi za boljom budućnošću. Graničnom kontrolom također će biti teško zaustaviti ili ograničiti pojavu terorizma', rekla je Dobrila.