BIVŠI BUGARSKI PREMIJER

Šokantna pozadina uhićenja: Borisov je pao jer je ucijenio 'bugarskog Zdravka Mamića', presudio mu je džip za glasnogovornicu, a u parlamentu ga brane - šakama

18.03.2022 u 15:12

Bionic
Reading

U velikoj operaciji povezanoj sa 120 predmeta, koje je pokrenuo ured europske tužiteljice Laure Kovesi u Bugarskoj, u četvrtak navečer privedeni su bivši bugarski premijer Bojko Borisov, ministar financija u njegovoj vladi Vladislav Goranov, bivša predsjednica parlamentarnog povjerenstva za proračun Menda Stojanova te Borisovljeva savjetnica za medije Sevdalina Arnaudova. Bugarski mediji danas otkrivaju pozadinu akcije, a ona zvuči kao scenarij za napeti krimić o političkoj korupciji na Balkanu

Kako javljaju bugarski mediji, ključan detalj koji je omogućio privođenje Borisova i njegovih suradnika bio je iskaz Vasila Božkova zvanog Lubanja, po mnogima najbogatijeg Bugara, vlasnika lanca kockarnica, kladionica, banaka i niza tvrtki. Iako je znatno bogatiji - težak je oko milijardu i pol dolara - po javnom i medijskom utjecaju Lubanju bismo mogli usporediti s bivšim dopredsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem, pravomoćno osuđenim za izvlačenje novca iz tog nogometnog kluba.

Božkov od 2020. živi u Dubaiju jer je već dvije godine pod međunarodnim sankcijama u sklopu američkog globalnog programa sankcija Magnitsky te mu je zabranjen ulaz u SAD i dio zapadnih zemalja. Baš kao Mamić, ovaj oligarh sporadično se javi iz Dubaija, prijeti Borisovu povratkom u zemlju, političkim angažmanom i raskrinkavanjem, kako kaže, njegove kriminalne hobotnice, a ispostavilo se da je prvi korak u tom smjeru upravo iskaz koji je doveo do njegova uhićenja.

Krunski svjedok protiv Bojka Borisova opjevan je i u rap pjesmi Izvor: Društvene mreže / Autor: Zipo & Slaš

Lubanja naime optužuje Borisova da je tijekom njegove vladavine morao plaćati reket kako bi tvrtke povezane s njime, ali i druge tvrtke, mogle nesmetano raditi. Uredu europskog tužiteljstva tako je navodno posvjedočio da je pojedine tranše mita fizički predao Borisovljevoj glasnogovornici Sevdalini Arnaudovoj i bivšem ministru financija Vladislavu Goranovu.

U potrazi za dokazima koji bi potkrijepili njegove tvrdnje, policija je između ostalog ustvrdila da je obitelj Borisovljeve glasnogovornice koristila džip tvrtke Arkad iz Saudijske Arabije, čija je bugarska podružnica gradila Balkanski tok, dio plinovoda koji povezuje Bugarsku s Rusijom. Iz njezina doma zaplijenjeno je i nešto gotovine: 5000 bugarskih leva (oko 2500 eura), 3000 dolara, 200 eura i nepoznata količina rubalja.

Pretres je obavljen i u domu Deljana Dimitrova, člana upravnog odbora državne plinske tvrtke Bulgartransgaz, a on za javnu televiziju bTV tvrdi da u ustupanju službenog automobila nema ništa sporno. 'Nakon izgradnje plinovoda tvrtka je ustupila džipove cijeloj upravi tvrtke, Vijeću ministara, Ministarstvu ekologije i šumarstva', tvrdi Dimitrov te se žali da je privođenje u kasnim večernjim satima bilo izrazito uznemirujuće. 'Oduzeli su nam telefone, iPad osmogodišnjem djetetu, tražili su dokaze o službenim putovanjima. Je li to demokracija?' reagirao je Dimitrov.

Inače, privođenje Borisova i njegovih suradnika dogodilo se niti dvadeset i četiri sata nakon što je europska tužiteljica Kovesi boravila u Sofiji i razgovarala s bugarskim ministrima pravosuđa i policije te javnim tužiteljem Ivanom Geševom. Borisov se tijekom svoje dvanaest godina duge vladavine obilato trudio sabotirati rad ureda europske tužiteljice u Bugarskoj, a sad je znatno jasnije i zašto. Iako bismo, poučeni iskustvom uhićenja Ive Sanadera, očekivali da će se zastupnici Borisovljeva GERB-a odmah okrenuti protiv svog dugogodišnjeg vođe, ova snimka iz bugarskog parlamenta svjedoči nam suprotno - spremni su ga braniti čak i šakama.

Kao epilog cijele priče prilično je zanimljiv današnji tweet aktualnog bugarskog premijera Kirila Petkova, izabranog među članovima šarolike koalicije čiji je zajednički nazivnik protivljenje Borisovljevoj stranci GERB. Petkov je objavio fotografiju s obilaska završnih radova na plinskom interkonektoru između Grčke i Bugarske, a koji će spojiti Bugarsku na Transatlantski plinovod (TAP) te otvoriti državi mogućnost uvoza plina iz Kaspijskog mora.

'Nešto što nije bilo moguće 12 godina bit će završeno za tri mjeseca', napisao je na engleskom Petkov, jasno se referirajući na to da je spoj na jeftiniji plin iz Azerbajdžana mogao biti realiziran i ranije da nije bilo korupcijskih ambicija njegova prethodnika - Bojka Borisova.