tri stranke

Bugarska: Koalicijskim dogovorom prekinuta politička kriza

10.12.2021 u 20:12

Bionic
Reading

Nova antikorupcijska stranka koja je na izborima u studenom u Bugarskoj osvojila najveći broj glasova priopćila je u petak da je s trima parlamentarnim strankama postigla dogovor o sastavljanju koalicijske vlade, označivši kraj dugog razdoblja političke nestabilnosti.

"Dogovor su potpisali svi naši koalicijski partneri", rekao je Kiril Petkov (41), suosnivač "Nastavljamo promjene" i kandidat za premijersku dužnost.

"Ovo je prvi put u povijesti moderne Bugarske da je parafiran tako opširan dokument", dodao je o tekstu od 140 stranica. Sastav vlade bit će poznat u subotu, a parlament će glasovati u ponedjeljak.

Ovim dogovorom konačno se okreće stranica Bojka Borisova, bivšeg premijera koji je gotovo čitavo desetljeće vladao političkim životom u Bugarskoj i kojeg njegovi kritičari optužuju za korupciju.

S vlasti je svrgnut nakon travanjskih izbora, ali ostale se stranke tada nisu uspjele ujediniti. Isto se dogodilo nakon srpanjskih izbora.

U prilikama blokade dvojica poduzetnika s diplomom s Harvarda, Kiril Petkov i Asen Vasilev u rujnu su ušli u utrku za vlast pošto su pridobili Bugare svojim radom u prijelaznoj vladi.

Dva mjeseca poslije, priredili su veliko iznenađenje osvojivši 26 posto glasova, daleko ispred Borisovljeve konzervativne stranke GERB-a.

Trebali su sati pregovora i puno truda da bi ujedinili snage s različitih strana političkog spektra, od desnice ("Demokratska Bugarska"), preko stranke bivšeg pjevača Slavija Trifonova, do socijalista.

Problemi su izašli na vidjelo kada su četiri koalicijske stranke odbile zajedno potpisati dokument i snimiti 'obiteljsku' fotografiju.

No ideološke razlike "ustupile su pred zajedničkim ciljem da GERB ode s vlasti" i da se formira vlada nakon triju izbora u jednoj godini, objasnio je politolog Antoni Todorov s Novog bugarskog sveučilišta.

Stati na kraj korupciji, reformirati pravosudni sustav i modernizirati zdravstvo u zemlji od 6,9 miljuna stanovnika pogođenog pandemijom covida-19 su prioriteti nove ekipe.

U parlamentu bi nova koalicija mogla imati lagodnu većinu od 134 zastupnika od ukupno 240.