SLOBODNA TRGOVINA

Bruxelles traži od BiH nastavak bescarinskog uvoza iz RH

17.05.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Ravnatelj Opće uprave za proširenje Europske unije Stefano Sannino zatražio je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Hrvatskoj i nakon 1. srpnja omogući izvoz roba u BiH po sadašnjem bescarinskom režimu kao i da se to proširi na sve ostale države-članice EU uvjetujući time liberalizaciju izvoza nekih roba iz BiH na tržište Unije, potvrđeno je u petak Hini u Vijeću ministara BiH.

Hinin izvor je kazao kako je pismo u Sarajevo stiglo početkom tjedna, a na njega je već odgovoreno.

'Stajalište je Vijeća ministara BiH kako ćemo mi apsolutno inzistirati na zaštiti domaćeg tržišta, no spremni smo i na pregovore o otvorenim pitanjima', kazao je izvor.

Kako se doznaje, radna skupina koja djeluje pri ministarstvu vanjske trgovine BiH razmatrat će ipak Sanninovo pismo te će tijekom narednog tjedna Vijeću ministara s tim u vezi uputiti odgovarajuće preporuke.

Sarajevsko 'Oslobođenje' citiralo je u petak navode iz Sanninova pisma adresiranog na predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu.

Sannino je time praktično odbio zahtjev BiH za dodatnim protokolom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) kojim bi se od 1. srpnja uvele carine na proizvode iz Hrvatske nakon njezina izlaska iz Zone slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA).

Konstatirajući kako se od BiH praktično traži da 'kapitulira' u pregovorima o trgovinskim odnosima, list prenosi kako EU inzistira na dosadašnjem režimu odnosno slobodnoj trgovini i nakon 1. srpnja. Unija je istodobno pripravna na recipročne mjere odnosno osiguranje dodatnih kvota za izvoz šećera, ribe i vina iz BiH u države-članice EU.

Sannino u pismu podsjeća Bevandu kako je SAA od 2008. godine osigurao asimetrični preferencijalni režim trgovine s BiH koji je u njenu korist jer je zadržala carine na veliki broj poljoprivrednih proizvoda podrijetlom iz EU.

'Pošto je SAA omogućio BiH ovu nedvojbeno povoljnu trgovinsku poziciju, načelo reciprociteta ne vrijedi. Uz to, metodologijom procesa prilagodbe koji vrijedi u EU došlo bi tek do zadržavanja postojećih uvjeta i trgovinskih tokova koji su povoljni za BiH te čak do ograničavanja za mnoge hrvatske proizvode', stoji u Sanninovu pismu.

On je Bevandi prenio i kako su članice EU zabrinute zbog nespremnosti BiH da o ovome čak i pregovora te stoga što 'blokira bilo kakav napredak'.

Vlasti BiH do sada su odlučno inzistirale na tome da se tržište te zemlje mora zaštiti nakon ulaska Hrvatske u EU te da neće odustati od uvođenja carina na proizvode iz Hrvatske, a umjesto toga nude hrvatskim tvrtkama da svoje pogone presele u BiH.

Prema izvorima 'Oslobođenja', EU zbog toga čak razmišlja o suspenziji SAA sa BiH.