raste zabrinutost

Britanski veleposlanik: 'Dodikova politika opasnost je za BiH i međunarodni poredak'

14.08.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Britanski veleposlanik u BiH Julian Riley potvrdio je kako vlada u Londonu smatra zabrinjavajućim ponašanje ključnih političara iz reda bosanskih Srba koji poduzimaju "opasne i nezakonite" postupke, ali u cijelosti podupire Daytonski sporazum koji uključuje postojanje dva entiteta

Vlada Velike Britanije uvela je 2022. godine sankcije lideru bosankih Srba Miloradu Dodiku i sadašnjoj članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović pridruživši se tako SAD-u u kažnjavanju političara iz reda bosanskih Srba koji zagovaraju separatističku politiku i ugrožavaju funkcioniranje BiH kao države.

Nakon što je američka administracija ranije ovog mjeseca pojačala sankcije kažnjavajući zabranom izdavanja viza i zamrzavanjem imovine još jedan krug Dodikovih suradnika, on je optužio SAD te Veliku Britaniju u EU za neku vrstu urote čiji je cilj rušenje Republike Srpske a da sve to rade podupirući isključivo bošnjačke interese.

"Istina je da je Velika Britanija veoma zabrinuta zbog politike i ponašanja određenih političara iz RS. To je zato što oni promoviraju aktivnosti koje su nezakonite, opasne po sigurnost i stabilnost zemlje i predstavljaju izravni izazov očuvanju mira i stabilnosti na nacionalnom ali i međunarodnom planu", kazao je na to veleposlanik Riley u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Odbacio je Dodikove tvrdnje kako London zagovara bošnjačke interese. Kazao je kako bi učestale Dodikove optužbe na račun Zapada bile smiješne kada ne bi isticale štetu koju on i njegova vladajuća koalicija u RS nanose BiH, uključujući tu odluku vlasti u Banjoj Luci da prekinu svu komunikaciju s Velikom Britanijom.

  • +20
Obraćanje Milorada Dodika nakon podizanja optužnice Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Istaknuo je kako Dodik neprijateljima proglašava sve koji se s njim ne slažu te je podsjetio kako su sada sve češća meta njegovih napada novinari koji kritički pišu o postupcima entitetskih vlasti. U napadaju bijesa na konferenciji za novinstvo koju je održao u subotu Dodik se posebice obrušio na novinare televizija N1 i BN te nekih portala iz BiH.

Kazao je kako se takve medije "prati" pa stoga zna da je u zadnjih 15 dana navodno četiri milijuna funti došlo iz Velike Britanije kako bi se rušila vlast u RS-u.

"Izvršitelji radova su sarajevski mediji i portali pojačani 'Bukom', 'Capitalom', 'BN televizijom' koji se izdajnički odnose prema RS, a podanički odnose prema novcu koji dobijaju za te stvari", izjavio je tada Dodik ljut zbog činjenice da je protiv njega sada podignuta optužnica zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika koja ga može odvesti i u zatvor do pet godina.

Iz novinarske zajednice u BiH ranije su upozorili kako je Dodik ishodio usvajanje zakona kojim je u RS kriminalizirana kleveta upravo kako bi ušutkao kritički orijentirane medije koje smatra svojim neprijateljima. Riley je kazao kako ima razloga za takvu zabrinutost.

"Veoma smo zabrinuti zbog moguće zloporabe zakonodavstva od strane političara ili politiziranih pravosudnih struktura. OESS, UN, Vijeće Europe i Delegacija EU-a pojasnili su da je zakon u suprotnosti s obavezama BiH na planu ljudskih prava i nije u skladu s njezinim europskim putem", kazao je britanski veleposlanik.