obrana vukovara

Branko Borković prosvjedovao pred Vladom: Otkrio nam zbog čega se odlučio na takav potez zbog kojeg ga je na razgovor primio i Plenković

11.01.2023 u 12:37

Bionic
Reading

Branko Borković zvani Mladi Jastreb, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, u srijedu je bio na Markovom trgu i prosvjedovao pred Vladom, a nakon nekog vremena na razgovor ga je primio premijer Andrej Plenković

Zbog prosvjeda koji je održao danas ispred zgrade Vlade na Markovom trgu Branka Borkovića Mladog Jastreba na razgovor je odmah pozvao premijer Andrej Plenković, javio je N1.

Zbog čega se odlučio na ovakvu akciju, Borković je objasnio za tportal. 'I dalje je glavna tema i glavni problem tzv. Manolićeva komisija iz 1991. godine i progoni s pozicije obrane Vukovara. To je problem koji opterećuje i koji do danas nije riješen', kazao nam je Borković.

Radi se, podsjetimo, o komisiji koja je istraživala pripremu i vođenje obrane Vukovara, a koja je u svojim zaključcima zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića i osobe iz njegovog kruga te čelnika HSP-a Dobroslava Paragu prozvala za rušenje ustavnog poretka. U tom kontekstu se spominjalo i ime Branka Borkovića, pa čak i Siniše Glavaševića.

  • +5
Branko Borković Mladi Jastreb Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Problem je što je takav izvještaj tada prihvatio i Sabor, a Borković već niz godina traži da se izvještaj ne samo revidira, nego i poništi.

'Premijeru sam rekao da, kako god zna, nađe načina da to raspetljamo jer to ne može opterećivati buduće generacije', kaže nam Borković, dodavši da je dogovor da se ponovno nađu za desetak dana, do kada bi u Vladi trebali vidjeti što mogu i na koji način napraviti.

'Sada su već prošle 32 godine, a da se nismo pomakli s mrtve točke', kaže Borković.