vide to kao provokaciju

Branitelji žele zabraniti festival ojkanja u Petrinji: Neće ga biti dok je nas živih!

15.08.2018 u 16:06

Bionic
Reading

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje protivi se održavanju 3. festivala ojkača u njihovom gradu. Na konferenciji za novinare održanoj u večernjim satima u utorak, u Hrvatskom domu, branitelji su odbacili svaku mogućnost da se festival u organizaciji pododbora u Petrinji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb održi u istoj zgradi 25. kolovoza

'Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom', kazao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović, piše Ps-portal.

Ista stajališta, uz jednake stavove svojih udruga i osobna mišljenja iznosili su ostali sudionici konferencije. Rođena Petrinjka Đurđa Bobinac, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja rekla je da njen grad nije mjesto ojkanja, a podastrla je podatke o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu: ukupno 598 žrtava, među kojima 291 branitelj ( iz Grada 154, a 137 iz drugih dijelova RH), 292 civilne žrtve i dva strana državljanina.

Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata smatra kako predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Mara Vilus izaziva i provocira poginule hrvatske žrtve i ratne stradalnike, te zaključila kako „ u Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih“.

Predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ivica Horvatić poručio je organizatorici Mari Vilus neka se se ne igra s osjećajima, a ujedno je podsjetio kako je iz njenog sela Luščana bilo 107 registriranih vojnika „koji su rušili i ubijali po Petrinji“.

Zamolio je gradonačelnika Darinka Dumbovića da se najavljeni festival nikako ne održi u Petrinji, nego, ako baš treba, onda u Jabukovcu. Dopredsjednik Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Damir Božićević obznanio je kako će se u organizaciji njihove udruge 25. kolovoza u središtu Petrinje otkriti spomen ploča za sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana istoga nadnevka 1991. godine.

  • +23
Branitelji invalidi na putu iz Savske prema Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Obilježavajući prijepodne taj svjetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali', kazao je D. Božičević.

Ošto neslaganje s namjerom SKD Prosvjeta Petrinja izrekli su također Tomica Miholjević, dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja sela Strašnik, Antun Pintar, predsjednik HVIDR-a, Stjepan Kušan, predsjednik Kluba policije Petrinja iz podružnice SMŽ, Mirko Putrić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran 1941.-1945. te osobito dragovoljac Ivo Vranić koji je prozvao „domaće izdajnike i zatražio zabranu četnikovanja, kazati Vladi RH i Miloradu Pupovcu–dosta je toga, jer ojkaju oni koji su pucali po nama“.