ruke u džepu gradova

Gradonačelnik Varaždina udario po Vladi: Uzeli su nam prirez, a ništa nisu dali

04.01.2024 u 16:19

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj osvrnuo se u četvrtak, prigodom tradicionalnog susreta s predstavnicima medija, na izmjene stopa poreza na dohodak koje vrijede od 1. siječnja, uputivši kritike na račun Vlade jer je ukinula prirez, koji je bio jedini čisti gradski porez

Bosilj je ustvrdio da su mediji, posebice nacionalni, preuzeli "narativ koji gura Vlada" i optužuju gradonačelnike da su povećali poreze.

„Radi se o bezočnom pokušaju krađe novca iz blagajni gradova. Kada smo ih ulovili s rukama u našim džepovima, što je najnormalnije za HDZ, onda su rekli da gradonačelnici ne daju povećanje plaća”, rekao je.

U Hrvatskoj postoji pedesetak raznih vrsta poreza, trošarina i parafiskalnih nameta, a Vlada se nije odrekla niti jednog svojeg poreza već je uzela prirez gradovima.

„Prirez je bio jedini čisti gradski porez, a porez na dohodak je većinom prihod gradova. Jedino su se igrali s ta dva poreza, jedino su ukinuli prirez i nisu dali ni cent iz državne blagajne. Porez na PDV, glavni državni porez, nisu uopće dirali”, naglasio je varaždinski gradonačelnik.

Dodao je da Vlada nije donijela ni jednu kompenzacijsku mjeru kojom bi te novce mogla vratiti gradovima te upozorio da su neki gradovi smanjivali poreze na dohodak u zadnji tren, a proračunske prihode ostavili su na istoj razini.

„To su lažirani proračuni jer nisu rezani troškovi. To su napravili samo zato da bi HDZ u izbornoj godini mogao reći da su nešto napravili i omogućili, a zapravo se radi o bezočnoj podvali, napadu na fiskalnu slobodu i integritet u kojem su gurnuli ruku u džepove gradova”, kaže Bosilj.

Naglasio je da su po poreznim stopama koje važe u Varaždinu svim građanima porasle plaće, osim onima koji su samci i nemaju nikakvih olakšica, odnosno imaju plaće iznad 2500 eura.