opći kaos

Borisu Johnsonu uopće nije lako: Gubi autoritet među Torijevcima, zbog skandala odlaze njegovi najbliži suradnici

04.02.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson pokušava obnoviti autoritet u stranci nakon što je njegova dugogodišnja savjetnica podnijela ostavku zbog Johnsonovih lažnih navoda o čelniku oporbenih laburista Keiru Starmeru.

Johnson, koji je Konzervativnoj stranci 2019. godine donio najveću izbornu pobjedu poslije Margaret Thatcher, odbija dati ostavku nakon što su objavljene informacije o zabavama u Downing Streetu tijekom covid-19 lockdowna.

Nakon toga pojavila su se pitanja o Johnsonovom kaotičnom stilu vladanja, a njegova je pozicija ozbiljno uzdrmana. Zabave u premijerovoj rezidenciji nisu njegov jedini skandal.

Munira Mirza, premijerova bliska suradnica koja je s njim radila 14 godina, dala je ostavku u četvrtak zbog Johnsonove tvrdnje o vođi laburista Keiru Starmeru koji navodno nije pokrenuo postupak protiv pedofila Jimmyja Savilea dok je bio na čelu javnog tužiteljstva. Starmer je odbacio Johnsonove riječi, dodavši da se radi o nebuloznoj kleveti i teoriji zavjere, koje pokazuju da Johnson nije kadar voditi Britaniju.

U četvrtak je ostavku podnio i šef kabineta britanskog premijera Dan Rosenfield, te Johnsonov glavni osobni tajnik Martin Reynolds. Glasnogovornik vlade ranije u četvrtak je objavio da je premijerov savjetnik za komunikacije Jack Doyle napustio vladu. Premijer je svima njima zahvalio za njihov "važan doprinos vladi", posebno glede rada na pandemiji i ekonomskog oporavka, rekao je glasnogovornik u priopćenju.

Mnogi su članovi Konzervativne stranke bijesni na Johnsona. „Duboko sam zabrinut zbog svega što se događa“, kaže za BBC radio Huw Merriman, parlamentarni zastupnik Konzervativne stranke i predsjednik Odbora za promet. Merriman smatra da će premijer morati otići ukoliko se ne pribere. Dodao je da su mnogi birači konzervativaca uzrujani i razočarani nedavnim događajima na najvišim razinama.

Član Johnsonovog savjeta za javne politike u petak je također dao ostavku, rekao je urednik web stranice Conservative Home. Downing Street odbio je dati komentar.

  • +8
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Dok oporbene stranke i dio zastupnika vladajuće stranke pozivaju premijera na ostavku, neki su zabrinuti da bi rušenje prvog čovjeka izvršne vlasti u ovom trenutku moglo oslabiti poziciju Zapada koji se suočava s prijetećom vojnom krizom u Ukrajini.

Uz najbrže rastuću inflaciju u zadnjih 30 godina, nezadovoljstvo vladom moglo bi dodatno narasti uoči lokalnih izbora u svibnju.

Među potencijalnim imenima za nasljednika Borisa Johnsona spominju se ministar financija, 41-godišnji Rishi Sunak i 46-godišnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Kako bi se pokrenuo postupak opoziva, 54 od 360 zastupnika Konzervativne stranke mora predočiti izjavu o nepovjerenju.

„Ostavke su dane, ostavke su prihvaćene“, kratko je za Sky odgovorio ministar za energetiku i održivi razvoj Greg Hands na pitanje o događanjima u Downing Streetu.

„Imamo premijera koji preuzima odgovornost“, rekao je.